Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epilepsija-grčevi


Autor Poruka

larisa

27.02.2002. 12:32

Molim vas da mi ukratko napišete simptome epilepsije vezano za motorne pojave (grčeve). Da li se ova vrsta epilepsije mora prikazati na EEG i ultrazvuku glave.Kako se liječi i da li je moguće da s vremenom izađe s obzirom da se radi o djetetu o dvije godine.U kojim intervalima se ova vrsta epilepsije javlja.Unaprijed zahvalna.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

01.03.2002. 22:46

Epilepsija je bolest karakterizirana povremenom pojavom napadaja tijekom kojih se mogu javiti grčevi mišića, smetnej osjeta, smetnje vida, njuha, sluha ili psihičke promjene sa ili bez gubitka svijesti. Elektroencefalografija (EEG) je zapis električne aktivnosti mozga i može biti promijenjen u bolesnika s epilepsijom. Međutim, određeni broj bolesnika može imati i normalan EEG, pogotovo ako se EEG snima između napadaja. Epilepsija se liječi uzimanjem lijekova, tzv. antiepileptika koji smanjuju učestalost i jačinu napadaja. Vrlo je važno da bolesnik redovno uzima lijekove kako su mu propisani i da redovno pohađa kontrolne preglede. Nikako se ne smije samovoljno prestati uzimati antiepileptike jer to može izazvati pojavu teških napadaja. Tijekom vremena u određenog broja bolesnika napadaji se pod lijekovima mogu prorijediti ili u potpunosti prestati.