Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


eplepsija i "neocitan" nalaz EEG


Autor Poruka

dEgEuZa

25.08.2012. 11:10

postovana doktorice,

imam 23 godine i imam epilepsiju.Koristim terapiju tegretola CR od 200 mg,pola ujutru-pola navecer.Recimo-odgovara mi,napade nemam,osim ako vise od tri dana neredovno (u velikom vremenskom razmaku) uzmem terapiju osjetim simptome napada i uspijem se iskontrolisati,obicno KADA IMAM - imam parcijalne napade.Medjutim,posljednji nalaz EEG radila sam u 5 mjesecu ove godine i on glasi ovako:

Osnovnu celebralnu aktivnost cine alfa talasi umjerenih amlituida frekvence 9-10 sec.Reakcija zaustavljanja dobro izrazena.Nema asimetrija niti paroksizana.Tokom snimanja povremena rijetka pojava kratkih nizova sastavljenih od sporih talasa visih amplituida.Za vrijeme HV i IFS iste promjene.EEG nalaz je lakse dizritmicki izmjenjen.

To bi bio moj nalaz.Problem je sljedeci-imam 23 godine,nisam vise djevojcica od 10 koju je mama za ruku vodila na EEG.Na moje pitanje upuceno mojoj doktorici u vezi ovog nalaza,odgovor je bio ok je,nastavi piti terapiju kao i do sada.Zelim vase misljenje,naravno ne razumijem se u medicinu i volila bi da mi je rekla na skali od 1 do 10 koliko je moj nalaz dobar ili los.Da li su mi potrebne daljnje pretrage,mozda MR ...ne zelim se praviti prepametna ali zaista volila bih znati misljenje i drugog ljecnika,da li imam potrebu za brigu?U posljednje vrijeme jako puno razmisljam o djeci,udaja je blizu,tablete koje koristim su poprilicno jake i znam da se ne koriste tokom trudnoce,da li cu upoce moci imati djecu s obzirom na to da od 3 godine uzimam lijekove,ponekad imam osjecaj da je ovo vise od epilepsije.Volila bih vidjeti vase misljenje.
Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

13.03.2013. 19:15

Vaš nalaz EEG-a je dobar. On nije sasvim uredan, ali epileptogenost u Vašem EEG je stišana. Redovito uzimajte lijekove. Svaki epileptički napadaj oštećeuje naše živčane stanice koje se ne mogu regenerirati i propadaju nam zauvijek.
U današnje vrijeme u svake osobe s epileptičkim manifestacijama a osobito s žarišnim napadajima neophodno je učiniti MR mozga!

EEG007

22.03.2013. 21:55

Poštovana doktorice,

da li biste mogli "prevestI "ovaj nalaz EEG happy

srednjevoltažna o.c.a je u alfa frekevnci 9-10 Hz. RVB dobro izražena.
Interoniraju se difuzno bolje vidljivo lijevo, te desno straga. Spori zašiljeni valovi 4-6 Hz amplitude do 100 mikrovolti.
Naznačena tendencija grupiranja preko oje hemisfere.
Na HV iste promjene. Nalaz je difzno dizrtizmički promijenjen, poglavit lijevo, te desno straga TP, s tek naznačenom tendencijom parksizmi izbijanja.

HVALA!

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

07.06.2013. 19:50

Parcijalne epilepsije ako Vi zaista imate epilepsiju zahtjevaju pregled MR-om i to od 3 Tesla.
EEG nije osobito promijenjen.
Ako niste imali napadaje više godina tada trebate konzultirati epileptologa o prekidu terapije.
Možete imati djecu ! i možete tijekom trudnoće ako je potrebno uzimati antiepileptika!