Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


G62.9 Polyneuropatija sa nepoznatim uzrokom


Autor Poruka

Alan

03.01.2003. 22:10

Postovanje:
Star sam 45 godina.Imam veoma kompleksan problem:posto sam prognanik i zivim u inostransvu potrebno mi je vase strucno objasnjenje.Od prije pet godina imam bolove u rukama i nogama-to jeste obje ruke mi,trnu, pece me.EMG ispitivanjem dijagnosticiran Karpal tunel syndrom na obje ruke operisano bez uspjeha i ponovnim EMG isti rezultati.Iste simptome imam i u nogama.U nogama se vide kontrakcije misica/nerava koje su bolne .To traje neprestano 5 godina.Isto osjetim i u rukama i cijelom tijelu.Osjetim cak da mi trne jezik,oci i usi.Imam jako konstantno zujanje u usima /TINNITUS/ :To je prisutno vise od cetiri godine.Takodje radjen EMG i dijagnosticirane promjene.Poslije radjeno puno ispitivanja izmedju njih i ledjno punktiranje i svugdje su registrovane promjene na koje neurolozi nisu obracali puno paznje.Pio sam tablete protiv bolova.Poslije jednogodisnje pauze upucen sam drugom lijecniku neurologu koji je nakon kratkog razgovora dijagnosticirao (predpostavio) Polyneuropatuju.Radjena je ponovo EMG ruku i nogu,biopsija misica i biopsija nerva Suralis.Kod suralbiopsije nadjene su na patoloskoj klinici elektronmikroskopijom nadjene su degenerativne promjenena nervu sto pokazuje na aksonalnu neuropatiju
koja je obuhvatila myelizovane i nemyiolizovane aksone(nadam se da sam dobro preveo).Tad su dali dijagnozu G629.Polyneuropatija bez poznatog uzrokaTakodje je radjena krvna pretraga(alfagalaktozidaza)
ciji je nivo 13 kazu da je normalan nivo od 18-53.
Dobio sam samo nove tablete Madopar sto se daje bolesnicima koji imaju Parkinsonovu bolest i rekli su mi da je to protiv bolova.Neurolozi nemaju prijedlog za novo ispitivanje a jedan od njih kaze da se treba uraditi MR glave,sto bi moglo otkriti uzrok i Tinniusu.Molim vas da mi objasnite sta je to sto se moze vidjeti pri MR.Da li se moze otkriti uzrok i ostalim mojim problemima (u rukama,nogama,ocima...sto trne pece boli i to sto misici inervi igraju u cijelom tijelu i daju bolove.Imam veoma rijetko slabu glavobolju,skoro nimalo. Oprostite na ovako dugackom objasnjenju ali nisam znao krace da objasnim. Lijecnici kazu da se kod puno, puno pacijenata nikad ne nadje uzrok za upalu perifernog nervnog sistema) Postoji li bolnica da vi znate u Hrvatskoj ili gdje drugo koja moze da otkrije uzrok i lijeci. Unaprijed zahvalan Alan

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

12.01.2003. 11:30

Dijagnosticirana Vam je polineuropatija (difuzno oštećenje perifernih živaca) koja bi mogla biti uzrokom većine tegoba koje opisujete. Postoje mnogi uzroci polineuropatije, a kod Vas nije nađen uzrok polineuropatije što je, na žalost, čest slučaj. U liječenju polineuropatije primjenjuju se vitamini i fizikalna terapija, a protiv bolova primjenjuju se razni lijekovi, međutim bolovi uzrokovani polineuropatijom mogu biti vrlo otporni na liječenje.

Alana

14.01.2003. 20:49

Doktore !
Iako se kako kazete nazalost cesto ne nadje uzrok polyneuropatije
ja vam se zahvaljujem na odgovoru.
Alana