Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


glavobolja


Autor Poruka

tijana

17.02.2002. 19:29

Zelela bih da nesto vise saznam o CLUSTER GLAVOBOLJI!Da li postoji mogucnost lecenja ove glavobolje?Da li svakodnevni,nesnosni bolovi(traju oko sat vremena i prestaju samo po uzimanju ditamina)mogu da ostave trajne posledice?Da li postoji neki lek koji bi te bolove proredio?Inace,probala sam da uzimam naroksen,pronizon i verapamil.Nista mi od toga nije pomoglo,ni sa jednim ovim lekom nisam uspela da izbegnem svakodnevne bolove.Takodje bih zelela da znam usled cega nastaje ova glavobolja,jer precizno objasnjenje jos uvek nisam dobila(a to me i dodatno plasi).Unapred Vam zahvaljujem!

Dr. Marija Bošnjak-Pašić

01.03.2002. 22:29

Cluster glavobolja je jednostrana, vrlo jaka glavobolja u predjelu oka, javlja se najčešće noću, pred jutro, u isto doba, više napada tijekom jednog dana. Traje od 15-180 minuta, pulzirajuća je ili probadajuća. Mogu je pratiti mučnina i povraćanje. napadu glavobolje bolesnici su uspravni, hodaju. Glavobolja je praćena jakim suzenjem bolnog oka, injekcijom konjunktiva, kongestijom nosa, ptozom i miozom, te edemom očnog kapka na strani boli. Takva glavobolja se često javlja u visokih, atletski građenih muškaraca, ambicioznih, istovremeno nježnih i psihički osjetljivoh.
Najvjerojatnije je glavobolja odgovor osjetljive intrakavarnozne karotidne arterije koja je pogođena neuralnim utjecajem poremećaja funkcije hipotalamusa, što objašnjava pojavu boli uvijek u isto vrijeme.
U liječenju akutnog napada potrebna je brza terapija budući da napad kratko traje. Najdjelotvornija se pokazala inhalacija 100% kisika 7 lit/min, kroz 15-20 minuta, u sjedećem položaju, tijela nagnutog prema naprijed. Može se primjeniti i ergotamin, poradi brzine resorpcije najbolje u obliku inhalacija ili dihidroergotamin u obliku nazalnog spreja. Sumatriptan je također djelotvoran.
Potrebnio je ustanoviti triger faktore za razvoj napada, što je u 50% slučajeva alkohol, a nalaze se i preparati nitrata. Potrebno je započeti profilaksu verapamilom, litijem ili prednizolonom kroz 2-3 tjedna. Može se primjeniti i indometacin.