Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


grand mal-epilepsija


Autor Poruka

dragana

12.11.2001. 09:45

Bok
jedno pitanje, brat mi boluje od epilepsije(grand mal) čiji se napadi događaju isključivo u krevetu i to u zoru.Napadi su prilično rijetki, a bilo je i po dvije godine da se nisu događali.Uzima tegretol i to po jednu tabletu prije spavanja.Naime, od epilepsije boluje od 25 godine života.Ta bolest postoji u našoj obitelji s mamine strane.Moje pitanje je da li postoji mogućnost da se da bolest povuče kako je i došla, da li je uopće moguće potpuno izlječenje od epilepsije i koji centar u Hrvatskoj ima najbolje rezultate u liječenju te bolesti.Unaprijed hvala.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

15.11.2001. 21:22

Epilepsija obilježena grand mal napadima se liječi lijekom koji ste naveli (karbamazepin). Bolest zahtijeva dugotrajno uzimanje preporučenih lijekova i redovne kontrole kod neurologa koji se bave epilepsijom. Lijekovi smanjuju broj napadaja, a mogu dovesti i do potpunog prestanka napada. U Hrvatskoj se epilepsije uspješno liječe na neurološkim odjelima svake županijske bolnice, kao i na Klinikama za neurologiju.

Goga

14.01.2002. 01:28

Budući da su mom bratu (31 god) nedavno uočili manje probleme vezane uz jetru a vec 10 godina (od rata) ima epilepsiju tipa grand-mal napada i pije antiepileptike, zanima me mogu li oni, vremenom, oštetiti jetru? Napominjem kako ne puši, ne pije i bavi se sportom (ne profesionalno).

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

23.01.2002. 07:04

Većina lijekova koji se primjenjuje u liječenju epilepsije (antiepileptici) razgrađuju se u jetri, a neki od njih mogu tijekom dugogodišnje primjene dovesti i do oštećenja jetre. Ako Vaš brat ima probleme vezane uz jetru, svakako bi se trebao javiti specijalisti za bolesti probavnog sustava (gastroenterologu) koji će učiniti potrebne pretrage i procijeniti da li se radi o oštećenju jetre i, ako da, koliki je stupanj oštećenja.