Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


staračka skleroza


Autor Poruka

Mirjana

21.12.2001. 18:14

Što je to 'staračka skleroza' i može li biti uzrokovana moždanim udarom?
Koji su simptomi? Kako skleroza utječe na onašanje oboljelih osoba (zašto se javlja agresivnost?) i koje lijekove preporučujete?
Kako da pomognem takvoj osobi?

Dr. Marija Bošnjak-Pašić

23.01.2002. 11:31

Ima više tipova demencije tj. u populaciji nazvane "staračke skleroze" ovisno o uzrocima koji dovode do demencije, a uzroci su različiti (cerebrovaskularne smetnje u vidu sitnijih ili većih moždanih udara, degenerativne promjene određenih dijelova mozga i propadanje moždanih stanica, postinfektivne tj. postupalne promjene, toksični ili metabolički poremećaji i.t.d.). Glavni simptom demencije je propadanje spoznajnih i intelektualnih funkcija i zaboravljanje. Ponekad bolesnici mogu biti u sklopu svoje bolesti i agresivni, smeteni, dezorjentirani. Za smirenje se upotrebljavaju različiti lijekovi, ali je svakako prethodno potreban neurološki pregled uz uvid u svu dosadašnju medicinsku dokumentaciju.