Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tikovi


Autor Poruka

Mama

03.11.2001. 16:42

Imam sina od 6,5 godina. Krenuo je u prvi razred. Poslije 3 tjedna škole došao je kući sa tikovima u predjelu očiju (žmiganje). Liječnik je odredio se se uradi EEG i pregled očiju. Nalaz EEG-a je u granicama normale a na očnom pregledu sinu je određena dioptrija desnog oka +0,75 i lijevog +1,5.
Brine me činjenica da je moj sin sa 14 i 15 mjeseci imao febrilne konvulzije ali poslije svih pretraga u Klaićevoj je dijagnosticirano da se radi o jednostavnim febrilnim konvulzijama jer je EEG nekoliko puta za redom bio u granicama normale. Da li je moguće da su tikovi vezani uz
febrilne konvulzije i da li nova sredina i dodatni pritisak može izazvati
ovakve reakcije.
Moram napomenuti da moje dijete ponekad ima problema u održavanju pažnje pa sam u dilemi da li se radi o razmaženosti ili o hiperaktivnosti.
Moj sin je vrlo inteligentan i živahan.
Molim Vas da mi odgovorite da li je potrebno obaviti još neke pretrage i da li iz vašeg iskustva možete reći da li su tikovi nešto trajno ili prolazno.
Unaprijed hvala.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

07.12.2001. 18:34

Tikovi koje Vaše dijete ima vjerovatno ne bi trebali imati veze s febrilnim konvulzijama koje je prebolio u dobi od 14 i 15 mjeseci jer se radilo, kako navodite, o jednostavnim febrilnim konvulzijama, a i nalaz EEG-a je uredan. Međutim, bilo bi dobro da obavite pregled kod neuropedijatra.

Velimir

21.01.2002. 23:28

Imam sina od 5 g. U 12. mjesecu prošle godine je počeo žmirkati, škiljiti i praviti grimase. Pedijatar ga je poslao okulisti , psihologu i EEG. Nalaz okuliste je :VOD 6/6 ANG.
VOS 6/6 ne prima
Fundus:nalaz uredan
Spalt-hiprprlazija folikulaspojnice tarzsa, više lijevo.
Dg.Conj.folic o. u. pp o. sin
Th. Dexa-Neo gutt 3x/8dana o. u.
Nalaz psihologa govori o "odstupanju od normale za dob /blaže/ se nalazi u razvoju vizuo-motorne percepcije s indikatorima pojačane cerebralne ipitabilnosti " te se preporuća pregled neurologa. Nalaz EEG-a trenutno nije kod nas, ali je liječnik rekao da je u granicama normale .
Ostatak nalaza je u granicama normale za djete te dobi.



Pedijatar nam je preporućio da "stanemo na loptu" i s time je završio pregled. Interesira me da li je opravdana ta odluka na temelju ovih nalaza.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

23.01.2002. 06:55

S obzirom na nalaze koje ste naveli, moguće je da se kod Vašeg sina radi o upali očne spojnice (conjunctivitis) zbog čega žmirka i škilji. Nakon završene preporučene terapije (kapi za oči koje ste naveli), javite se liječniku na kontrolni pregled.