Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hiljadu simptoma, a ni jedno rješenje !!!


Autor Poruka

Rainboow2500

25.02.2013. 10:35

Poštovani, imam 22 godine. Nikada do sada nisam imala nekih posebnih problema sa zdravljem, niti sa glavoboljom.

U studenom počela me boliti glava, područje tjemena, i nekada se širi na potiljak. Da napomenem da bol osjećam više na desnoj strani. Glavobolja od tada ne prestaje, svaki dan je sve gore i sve više uočavam promjene. Na početku je sve to bilo podnošljivo, analgetici su koliko-toliko bili od koristi. Sada ništa ne djeluje. Dnevno popijem po 3-4 tablete, ali jednostavno ne prestaje. Vremenom se javila vrtoglavica / zanošenje, osjećaj oduzetosti ruku i nogu, kao da sam izgubila snagu, nekada imam osjećaj da ni olovku ne mogu da držim. U trenutku vrtoglavice osjećam kao da se gubim, kao da tonem negdje, ne mogu da se koncentrišem. U hitnoj pomoći sam redovna, par puta sam izgubila i svijest. Mučnina je takođe prisutna. Svaki dan se pojavljuje nešto novo, a ja sve više gubim snagu. Počela sam osjećat trnjenje lijeve lopatice koje se nekada širi u rame i vrat. Takođe pojavilo se i peckanje ili žarenje u desnom stopalu, koje se prenosi do koljena. Javlja se više puta na dan, u trajanju do 2-3 minute. Kako sam na početku mislila da su glavobolje uzrokavane upalom sinusa, obavila sam pregled na ORL, i sve je bilo u redu. Poslije toga, pregled neurologa, takođe sve u uredu, ali u nalazu piše da imam pozitivan Romberg test i tandem hod. Obavila sam EEG ( difuzno dizritmički izmjenjen nalaz ), nalaz krvi u redu, MRI glave takođe u redu. Pregled kod oftalmologa u redu. Od neurologa sam dobila preporuku da probam sa Indometacin čepićima i Epiramat tablete, i ako ne pomogne da bi bilo najbolje da ostanem na bolničkom liječenju par dana. Jasno mi je da uzrok glavobolji može biti svašta, i da je ponekad jako teško naći rješenje, ali takođe mislim i da bi me makar na kratko popustili bolovi od svih ovih lijekova koje sam isprobala. Zanima me vaše mišljenje, te šta bi mi vi preporučili. Da li uopšte ima potrebe da ostajem u bolnici, jer neurolog kaže da više ne zna šta je sa glavom, i da su iscrpljene sve mogućnosti liječenja... Pozdrav !

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

13.03.2013. 19:10

Ako je neurološki nalaz uredan , kao i mR mozga, a trepostavljam da su i upalni parametri (SE, CRP ) uredni tada je vaš problem primarna glavobolja, dakle glavobolja koja ne nastupa zbog nekog organskog oštećenja mozga. Svakako Vam ne preporučam analgetike , jer ako popijete 3-4 na dan vjerojatno uopće ne djeluju. Potreban je drugi način liječenja poremećenog serotonergičkog sustava koji kontrolira bol ventralnog karaktera. Ponovno se javite neurologu.