Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz MR mozga


Autor Poruka

marija2002

08.03.2013. 20:05

Poštovani,
molila bih vas da mi pokusate pojasniti nalaz MR mozga. Naime, prije 2 mjeseca sam imala napad vrtoglavice koji je trajao par dana i zblja je bilo traumaticno, na kraju mi je dijagnosticiran vertigo. Morala sam raditi razne pretrage između kojih i MR mozga i to dva puta, posto su trazili nadopunu s kontrastom. Taj je nalaz pokazao slijedeće:
Supratentorijski se lijevo frontalno straga u periventrikularnoj bijeloj tvari prikazuje ovalna zona dim. oko 13x14x17 mm, koja je blago hiperintezivna na T2 i FLAIR sekvencama, gotovo izointenzivna na T1 sekvenci, ne prikazuje restrikciju difuzije ili patoloskog nakupljanja kontrasta. Okolni paranhim je primjerenih inteziteta signala, a tvorba ne pokazuje kompresiju na prilezecu lijevu komoru, U istoj ravnini, desno frontalno vise subkortikalno prikazuje se tanka, vise linearna dugoljasta zona istih karakteristika. Obzirom na navedene radiomorfoloske karakteristike opisane promjene su otvorene etiologije, moguce je da se radi o demijelinizacijskim lezijama u fazi regresije, dok navedene radiomorfoloske karakteristike lezija ne govore u prilog vaskularne ili neoplasticne etiologije. U ostalim dijelovima supratentorijski, kao i infratentorijski, parehnim je primjerenih inteziteta signala na nativnim sekvencama, bez patoloskog nakupljanja kontrasta.
Ovo ostalo s prvog nalaza se cini normalno pa to necu niti pisati, dok na drugom kaze da se i nadalje visi u FLAIR mjernoj slici hiperintezivna ovalna lezija u periventrikularnoj bijeloj tvari frontalno lijevo. Opisana lezija je nespecificnih morfoloskih karakteristika i bez promjene je morfologije u kontrolnom intervalu. U bijeloj tvari frontalno desno vidljiva je linearna lezija koja moze odgovarati naglasenoj medularnoj veni.
Predlozeno mi je da napravim MR spektorskopiju.
Ja bih vas molila da mi pokusate objasniti sto je to lezija i na sto mi ona moze utjecati ukoliko bude rasla te sta otprilike sve ovo gore navedeno znaci?
LP

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

13.03.2013. 19:10

Lezija znači oštećenje. U MR u mozga nađena su dva možda i samo jedno oštećenje koje po svojim karakteristikama najviše upućuje na upalnu promjenu. Traženje da se MR ponovi bilo je iz razloga da se vidi da li se to oštećenje povlači, povećava ili nastaju nova oštećenja. Da bi se nalaz mogao pravilno interpretirati važno je znati koja je vaša životna dob, jer ovakve promjene u mlađih osoba nastaju u kroničnim upalnim promjenama mozga poput multiple skleroze iako se nalaze i u raznim upalama arterija (arteritisi) ili uplanim infektivnim i neinfektivnim stannjima. U starijih osoba te promjene mogu biti posljedica poremećaja mikrocirkulacije u mozgu.
Također je važno razlučiti simptom vrtoglavice. Najčešće se pod tim terminom podrazumijevaju različita stanja a vrlo je važno utvrditi radi li se o rotacijskoj vrtoglavici (poput okretanja na vrtuljku) ili promjeni položaja tijela (npr osjećaj propadanja ili podizanja, što je zapravo vrtoglavica u užem smislu riječi ili se radi o nesigurnosti u hodu , nestabilnosti , osjećaju ljuljanja , omaglici i dr. Činjenica da ste poslani učiniti MR mozga implicira vrtoglavicu koja odgovara oštećenju središnjeg živčanog sustava. Potreban Vam je pažljivi neurološki pregled i neurološko praćenje.