Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


miastenia gravis


Autor Poruka

vesna

09.01.2002. 09:53

Majka ima dg miastenia gravis. Dg. postavljena u Klinici "Sestara Milosrdnica", prije 5 godina. Troši Mestinon 60 mg 3 puta dnevno. Vrlo se loše osjeća (stalna gušenja, tlak 130/55). Ima 70 godina.
Obzirom da vrlo malo znamo o toj bolesti molila bih malo informacija od prof. Demarin o tom kako postupati s takvim bolesnikom, koliko je to progresivno, što zahvaća i sl.
Veliko HVALA!

Prof. dr. Vida Demarin

12.01.2002. 21:02

Miastenija gravis spada u skupinu tzv.autoimunih bolesti, gdje dolazi do pojačane mišićne slabosti, zbog smanjene količine, odnosno pojačane razgradnje kemijskog prijenosnika acetilholina, koji se izlučuje na završetku živčanih niti u tzv. mioneuralnoj spojnici, dakle na mjestu gdje živci prenose podražaj na mišić i tako omogućuju pokretanje. Točan uzrok bolesti se ne zna, no u nekim slučajevima se nađe povećan timus (žlijezda s unutarnjim izlučivanjem) ili tumor te žlijezde i u tim slučajevima, kirurško odstranjenje timusa, može dovesti do poboljšanja.
Uz terapiju koju gospođa uzima, može se dati i kortikosteroide ( hormone kore nadbubrežne žlijezde) a dolazi u obzir i plazmafereza. To je terapijski postupak koji se vrši pomoću aparata za dijalizu, kojim se smanjuje količina antitijela, koja se nalaze u plazmi i koji može dovesti do poboljšanja. Svakako bih savjetovala redovite neurološke kontrole i praćenje, radi dogovora o vrsti terapije.