Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


migrena


Autor Poruka

Jelena

12.01.2002. 18:46

Imam jedno pitanje,
moja mama ima 53 godine i unazad nekoliko godina ima jake migrene koje su redovito pracene povracanjem.Ujedno ima probleme sa vratnom kraljesnicom ( deformantna spondiloza i osteohondroza uz reduciranu funkciju C5 C6.- to je bilo 89.god.)Zanima me da li je to povezano sa migrenama, ako ne, zasto nastaju te migrene, kako ih lijeciti i koje pretrage Vi preporucujete?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru
Jelena

Prof. dr. Vida Demarin

12.01.2002. 20:50

Točan uzrok migrene nije poznat i postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju nastanak migrene, koje uključuju prekomjerno stezanje i širenje krvnih žila, te utjecaj živčanih stanica i izlučivanje kemijskih prijenosnika poruke od mozga od izvršnih organa, odnosno kombinaciju oih činitelja. Degenerativne promjene na vratnom dijelu kralježnice nisu u vezi s pojavom migrene. Preporučila bih konzultaciju neurologa, koji će na temelju kliničkog pregleda, te ukoliko bude potrebno i pretraga, odrediti adekvatno liječenje.
Princip liječenja migrene je dvojak, ukoliko se radi o jako čestim napadajima, koji se javljaju više od 3-4 puta mjesečno, primjenjuje se tzv. profilaksa, daju se sredstva koja smanjuju učestalost napadaja migrene ili se liječi sam napadaj migrene, a tada se primjenjuju acetilsalicilna kiselina, nesteroidni antireumatici ili noviji preparati iz skupine triptana, koji se svi trebaju uzeti odmah na početku napadaja glavobolje. Također se predlažu određene promjene u životnom stilu, izbjegavanje situacija ili vrsta hrane, tzv. trigera, koji se dovode u vezu s nastankom migrene.