Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Migrena, glavobolje


Autor Poruka

Nina

08.01.2002. 15:04

Poštovani,

Unazad 5-6 godina pojavile su se učestale glavobolje s migrenoznim napadima, najcesce vezano za menstrualne cikluse. Bilo je i perioda da svako i najmanje uzrujavanje potakne migrenozne napadaje. Tada sam radila i zivjela u stresnijim okolnostima, pa je bilo i napada cudnih vrtoglavica, a tlak, secer, i ostali nalazi krvi su uvijek bili uredni. Sada glavobolje traju oko 7 dana, jedan dan od toga bude s iznenandnim migrenoznim napadom, povracanjem, pa jedino pomaze Imigran spray, narocito ako ga uzmem na pocetku napadaja. Po nekim testovima koje sam sama pronasla, moji simptomi odgovaraju migreni i kronicnim tenzijskim glavoboljama. Prisiljena sam koristiti analgetike i to pri prvom znaku boli, jer ako odmah ne reagiram tj. unaprijed, onda pocne migrena i neizdrzivi bolovi. Uglavnom koristim Saridon, Voltaren rapid te Apaurin 2mg. Bolovi se obicno javljaju u dijelu lijevog oka, sljepoocnica, te u lijevom straznjem dijelu glave, a onda se prosire na cijelu povrsinu, cak me boli koza na dodir. Imigran spray je izuzetno djelotvoran, nakon primjene malo me osamuti pa zaspim 30 min do 1 sat i onda sam "novi covjek". Htjela bi saznati sto sadrzi kompletan neuroloski pregled i kome da se obratim tj. u kojim zagrebackim bolnicama i kojim lijecnicima, te kakve se terapije preporucuju.

Prof. dr. Vida Demarin

12.01.2002. 19:58

Na temelju opisa vaših smetnji, kod vas se najvjerojatnije zaista radi o kombinaciji migrenske i tenzijske glavobolje. Kod takvih se glavobolja, osim kliničkog neurološkog pregleda katkad rade i pretrage, koje potvrđuju postavljenu dijagnozu, no radi se uglavnom o kliničkoj dijagnozi, koja se postavlja na temelju opisa smetnji, simptoma i načina njihovog javljanja. Princip liječenja migrene je dvojak, ako se radi o napadajima koji se javljaju često ( više od 3-4 na mjesec), pristupa se tzv. profilaktičnom liječenju, dakle daju se preparati koji smanjuju učestalost javljanja migrenskih napadaja, a inače se liječi sam napadaj, primjenom različitih preparata, od acetilsalicilne kiseline, preko nesteroidnih antireumatika, do novijih preparata iz skupine triptana, a sve ih je potrebno uzeti odmah na početku napadaja migrene. Osim lijekova, savjetuju se i određene promjene u životnom stilu, izbjegavanje situacija ili hrane koja češće dovodi do napadaja i sl. Opširan prikaz migrene i načine liječenje možete naći u članku, koji je nedavno objavljen u Forumu za pacijente.
Migrenom i tenzijskom glavoboljom posebno se bave neurolozi i možete ih konzultirati u zagrebačkim bolnicama: "Sv.Duh", KB "Sestre Milosrdnice", KBC "Rebro" i KB "Dubrava".