Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Migrene ili?!


Autor Poruka

antonija07

18.02.2013. 20:20

Poštovanje...
Imam za 3 tjedna 18 godina i migrene već 3 godine.. Migrene sam imala prve dvije godine. Bol je bila samo u desnoj sljepoočnici i to je trajalo nekoliko sati i svega 3-4 puta godišnje.
Zadnjih 3 i pol tjedna imam migrene svakodnevno ujutro navečer i skoro stalno prisutna bol u zadnjem dijelu glave mali dio zahvaćem iznad vrata. Uzasne glavobolje su sad tablete ne pomazu a ja trebam cekati neuroloski pregled do četvrtog mjeseca kada sam tek naručena. Ponekad mi se čini kad sjedim kao da imam nekakvu vrtoglavicu ili da je sve oko mene nerealno. Tokom migrene imam uzasnu bol u desnom dijelu glave sljepoočnice i iza strazji dio glave odjednom i tjeme.zapravo cijela desna strana glave..
Moze li to ipk biti sve bezazleno?! Mislila sam da mozda manjak zeljeza ali zeljezo je uredu nisam anemicna niti nista slicno.. Imam jedino probleme sa štitnjačom ali pijem eutyrox i uredu je sad trenutno stanje štitanjače.
Unaprijed hvala..

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

13.03.2013. 19:10

Da bi Vam točno odgovorila važno je znati da li su glavobolje sada drugačijeg karaktera od onih glavobolja koje su se javljale 3-4 puta mjesečno. Svakodnevne glavobolje mogu naravno imati karakter migrenskih ataka (pulzirajuća bol u polovici glave, mučnina, ev povraćanje preosjetljivost na svijetlo i zvuk -fotofobija, fonofobija, olakšanje pri ležanju a pojačanje boli pri kretanju) , no že postojati kombinacija s tzv tenzijskom glavoboljom koja je karaktera pritiska i stezanja i u pravili slabije reagira na analgetike.
Inače se migrena liječi triptanima (Sumatriptan - imigran, zolmitriptan ,rizatriptan i dr) no ako su učestale više od dva puta mjesečno potrebno je uzimati preventivnu terapiju i to o beta bolokatori , lijekovi koji stabiliziraju serotonergički sustav i dr.
Promjena karaktera glavobolje i učestalosti zahtjeva neurološki pregled i obradu.