Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim Vas pomozite


Autor Poruka

pravnicaa

19.08.2012. 21:10

Poštovanje.

Htjela bih da Vas zamolim da mi odgovorite. Bila sam kod oftalmologa i kod neurologa i dijagnosticirana mi je Cephalea Bitemporalna homonimna quadrantanopsia, imam glavobolje i imam smetnje u vidnom polju pri pogledu u desno. Upućena sam da uradim MR mozga. Moje pitanje glasi koji su razlozi nastanka Bitemporalne homonimne quadrantanopsie, šta je to ustvari i da li se radi o prisutnosti tumora ili to može biti urođeno s obzirom da mi je desna strana grudnog koša veća od lijeve od rođenja?

Unaprijed se zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

20.08.2012. 16:05

Da bi Vam mogla pravilno odgovoriti važno je znati da li je bitemporalna hemianposija prolazan simptom koji se javlja prije pulzirajuće (migrenske) glavobolje u trajanju od 20 sek ili je to nalaz koji je trajan. Ako se radi o dugotrajnom ili trajnom simptomu on nije bezazlen. Zahtjeva hitno učiniti MR mozga. Bitemporalna ili tzv heteronimna hemianopsija nastaje ako su oštećenja ukrižana valkna vidnih puteva na mjestu nihovog križanja (hijazma) na bazi lubanje.
Učiniti MR mozga.!