Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim Vaš savjet i tumačenje nalaza


Autor Poruka

Mishie

13.11.2012. 19:10

Poštovana,

Imam 30 godina i mnogo patim od glavobolje. Prvi put su se javile kad sam imala 25-26 godina. Hvatale su me pri promjeni godišnjih doba, fizičkom naporu, zagrijavanju... Prošle godine u ožujku, rodila sam bebu. U trudnoći i poslije porođaja nisam imala uopšte glavobolje. Međutim zadnjih dana me opet muče jako. Posljednjih 7 dana su toliko intenzivne da je to za neizdržati. Bol se javlja u desnoj polovini glave, oko sljepočnice. Jako je oštra, probadajuća bol da jedva otvorim oko. Ovaj put je bila vezana za menstrualni ciklus i hvatala me na spavanju, tj, budila me iz sna. Uz to i nos mi je zapušen. Najčešće mi pomogne ibuprofen kad imam te napadaje ali ovaj put nije pomagao. Jučer sam primila injekciju novalgetola+bensedina i danas mi je malo lakše. Jučer sam takođe išla snimiti glavu, pa bih Vas zamolila da mi protumačite nalaz koji sam danas podigla i sa kojim bih za koji dan trebala otići neurologu. Evo nalaza:
CT pregled endokranijuma
Urađena je komjuterizovana tomografija endokranijuma nativno.
Ekstracerebralni likvorski prostori Frontalno su umjereno prošireni, ostali ekstracerebralni likvorski prostori i komorni sistem su normalnog položaja oblika i veličine. U bazalnim cisternama nema patološkog sadržaja. Nema ekstraaksijalnih tečnih kolekcija, kompresivnog efekta, pomjeranja središnje linije niti intracerebralne hemoragije. Endokranijalno, infra-i supratentorijalno, u tkivnim strukturama moždanog stabla vermisa, hemisfera malog i velikog mozga ne uočavaju se patološke promjene. Na skenovima rađenim sa prozorom za kost nema znakova fraktura, osteoliticnih niti osteoskleroticnih lezija na kostima krova i baze lobanje.
ZAKLJUČAK: Umjereno prošireni ekstracerebralni likvorski prostori frontalno, CT nalaz ne prikazuje fokalne lezije u moždanom parenhimu.

Mollim Vas da mi protumačite ovaj nalaz. Ono što sam zaboravila reći je i to da bolujem od reumatiodnog artritisa koji mi je dijagnosticiran ljetos i od tad sam na terapiji mtx jedanput tjedno.

U nadi da će te mi što prije odgovoriti unaprijed zahvalna.

S poštovanjem

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

05.12.2012. 18:05

Nalaz CT-a je uredan. U Vas se radi o tzv primarnoj glavobolji, migrenskog karaktera. Smatra se da u njenom nastanku vrlo važnu ulogu ima serotonin , pa je i pojava glavobolje pred menstruaciju u vrijeme ili nakon menstruacije dosta čest , jer nizak estrogen uzrokuje i sniženje razine serotonina u mozgu. U liječenju migrenskih glavobolja koriste se triptani (Sumatriptan, zolmitriptan rizotriptan i td) Moraju se koristiti odmah pri započinjanju glavobolje jer takav peroralno ili per injekcionem dobiven serotonin sprječava daljnji razvoj glavobolje.