Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim za pomoc za tumacenje nalaza MR glave


Autor Poruka

kjara

29.03.2014. 21:05

Mr endokranijuma
Pregled uradjen u aksialnoj i sagitalnoj koronarnoj ravni u SE i TSE sekvencijama sa 3Dmpr definisanim T1W i T2W relaksacionim vremenima pre i postkontrasno.
Endokranijalno levo frontalno, subkortikalno izdvajaju se 2 punktiformne hiperintenzne lezije bez kontrastnog pojacanja IS i perifokalnog edema, aspekta maikroangiopatskih lezija. Lako naglaseni perivaskularni prostori u bazalnim ganglijama. Komorni sistem je pravilno polozen, simetrican, primerene velicine.
nema pomeranja mediosagitalnih struktura.
Sulkusi na konveksitetu siri/ispred zivotne dobi pacijentkinje/bez patoloskih sadrzaja.
Hipokampalne regije, regija kraniocervikalnog prelaza, PC uglovi i orbite bez vidljivih grubljih patoloskih promena. U bazalnim cisternama, komorama i subarahnoidalnom prostoru bez patoloskog sadrzaja. Paranazalne supljine su pravilno razvijene, bez patoloskog sadrzaja.
MR angiografija
pregled uradjen u 3DTOF sekvenci.
Zapaza normalna morfologija arterija Vilisovog setougla, njihova pravilna ramifikacija, bez vidljivih suzenja i prosirenja lumena.

Eto ovo su 2 rezultata, mene zanima sta znace ove 2 lezije..a problem zbog kog je ovo radjeno su ljuljanja i nestabilnost, nekad traju 3-4 dana , pa malo prestane, pa opet, nekad ne mogu da ustanem iz kreveta. Imam migrene vec 15 godina..snimala sam i vratnu kicmu i dopler krvnih sudova vrata, to je sve uredu. nemam bolove u vratu, ali eto dali su mi neku fizikalnu da pokusam sa tim. Isla sam i na to ali moji problemi sa ljuljanjem i nestabilnoscu traju i dalje, to traje vec 2,5 meseca. Kod ORL je sve uredu, centar za ravnotezu, sluh..imam 47 godina, nisam pusac, nemam povisen holesterol

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

06.04.2014. 13:15

Dvije hiperintenzivne lezije znače oštećenje mijelinske ovojnice koje može nastati zbog migrenskih glavobolja, ponekad je nepoznatnog uzroka tzv UBO (undefined bright objects), ali može biti i početak kronične upalne bolesti mozga ako pri tome postoje karakteristični neurološki simptomi. Obzirom na Vašu dob i karakteristike simptoma ovaj nalaz možete zanemariti.
Ljuljanje koje se ponekad javlja može imati sasvim drugi razlog- promjene krvnog tlaka , poremećaj kemijskih prijenosnika i sl.
Liječe se na specifičan način, no ako su blage i rijetke zanemarite ih