Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mozdani udar


Autor Poruka

Maja

04.04.2002. 11:07

Krajem prosle godine moja svekrva je imala blazi oblik mozdanog udara.
Nema posljedica u govoru, medjutim jos uvijek se brzo umori kada se krece. Povremeno ima jake glavobolje, jako tesko podnosi promjene vremena (posebno kada je oblacno), tada je obuzme malaksalost i kaze da se osjeca kao da je nesto gusi.

Inace, dugo vec ima problema sa visokim pritiskom. Prije mozdanog udara nije to redovno kontrolirala niti pila lijekove. Sada joj je internista propisao lijekove za snizavanje pritiska koje redovno pije, medjutim ona kaze da je navikla zivjeti za visokim pritiskom i da je ovo sada za nju velika promjena, te da ima osjecaj da joj to stanje ne odgovara.

Molim vas za savjet sta mogu uciniti da joj pomognem? Koje lijekove preporucujete i da li ima neke koristi od cajeva i tableta na biljnoj bazi koje navodno poboljsavaju cirkulaciju?

Hvala na odgovoru.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

16.04.2002. 21:24

Povišen krvni tlak je jedan od najčešćih uzroka koji dovode do nastanka moždanog udara. Povišen krvni tlak nazivaju "tihi ubojica" zbog toga što većina bolesnika nema smetnje od povišenog tlaka, nego od posljedica povišenog krvnog tlaka (moždani udar, srčani udar itd.). Svakako je potrebno uzimati lijekove za snižavanje krvnog tlaka od kojih neki mogu dovesti do neugodnog osjećanja bolesnika u početku terapije ukoliko dovedu do brzog snižavanja krvnog tlaka.

Đuro

02.05.2002. 08:19

Poštovana (i)!

Zbog pretrpljenog blagog moždanog udara s posljedicama (ITA), liječnik mi je propisao lijek APOPLECTAL R N. Taj lijek nisam mogao naći u nekoliko naših ljekarna niti su mi o njemu znali nešto pobliže reći.

Molim Vas da mi pojasnite koja je osnovna zadaća toga lijeka u liječenju moje bolesti, tko ga proizvodi i zašto ga nema u našim ljekarnama ? Postoji li neko drugi jednako kvalitetan lijek, a koji se može nabaviti u našim ljekarnama.

Malo me strah početi trošiti taj lijek zato što ga ne prodaju naše ljekatrne. Dok mi ne odgovorite, ja ga neću kupovati niti početi trošiti.

Ako ikako možete, molim Vas da mi brzo odgovorite.

Unaprijed Vam hvala.

Doc. dr .Zlatko Trkanjec

02.05.2002. 23:00

Apoplectal je lijek koji sadrži kombinaciju nekoliko aktivnih supstanci, a nije registriran u Hrvatskoj. Od velikog mnoštva lijekova koji su se popisivali i ispitivali u prevenciji moždanog udara i prolaznih ishemijskih napada (tranzitorne ishemijske atake -TIA), svega za nekoliko lijekova postoje sigurni dokazi da su djelotvorni. Od sigurno djelotvornih lijekova u prevenciji moždanog udara acetilsalicilna kiselina (Andol, Aspirin) najduže se primijenjuje. Uz uzimanje lijekova svakako biste trebali liječiti i prateće bolesti kao što su visok tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, srčane oblesti, te ukloniti i eventualne druge faktore rizika za nastanak moždanog udara: pušenje, nezdrava prehrana, prekomjerna tjelesna težina i tjelesna neaktivnost. Preporučljivo bi bilo da se savjetujete sa svojim liječnikom o načinima kako da uklonite ili smanjite navedene faktore rizika za nastanak moždanog udara. Više o moždanom udaru možete pročitati u članku na ovim stranicama.