Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MS


Autor Poruka

dada

06.04.2002. 19:15

Prije 4 godine snimala sam glavu ( mozak ) zbog male sumnje da se prema nekim simptomima radi o multiploj sklerozi , no sve je po tom pitanju bilo u redu . Molim Vas da mi odgovorite koliko dugo ( koliko godina ) je taj nalaz valjan , to jest , ako sada osjećam neke druge simptome slične onima kod MS , moram li ponoviti pretrage . Još bih Vas molila da mi napišete kaRAKTERISTIČNE , POČETNE SIMPTOME mS - A . Naime , već godinu i pol ponekad osjetim lagano bockanje u prstima ruku i nogu koje traje jedan ili dva dana( u tom vremenu to sam osjetila 5 - 6 puta ) , a često sam osjećala lagane omaglice ( također godinu i pol ) . Posljednja tri mjeseca vrtoglavice su se stabilizirale ( pijem Ginkocel tablete ). Moja doktorica tvrdi da je sve to posljedica napetosti , ali ja ne smatram da sam baš tako napeta. Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovorima . Molila bih Vas , ako ste u mogućnosti da mi odgovorite na oba pitanja .

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

16.04.2002. 21:26

Multipla skleroza je bolest karakterizirana propadanjem mijelinskih ovojnica živčanih niti u središnjem živčanom sustavu. Klinička slika multiple skleroze karakterizirana je varijabilnošću, valovitim tijekom s poboljšanjima i pogoršanjima smetnji, simptoma i znakova bolesti tijekom vremena. Bolest najčešće zahvaća mlade odrasle ljude, češće žene. Gotovo da nema nijednog neurološkog simptoma koji se ne bi mogao javiti u nekoj od faza bolesti, pa tako i u početku bolesti. Osjećaj bockanja u prstima ruku i nogu, kao i vrtoglavice mogu biti simptomi raznih bolesti, a ne samo multiple skleroze. Na žalost, niste naveli kakvo snimanje glave (mozga) ste obavili.

dada

16.04.2002. 22:46

Oprostite što sam zaboravila napisati , pretraga vezana za mozak bila je MR mozga te vađenje likvora ( prije 4 godine ) i sve je bilo u redu , kao i nekoliko neuroloških pretraga . Molim Vas , vrijedi li te pretrage još uvijek ili bi ih trebalo ponoviti s obzirom na simptome ( gore opisane ) . Hvala !

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

02.05.2002. 22:58

Ukoliko su nalazi magnetske rezonancije i likvora uredni, nije vjerovatno da bolujete od multiple skleroze.