Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MR i CT


Autor Poruka

Katarina

12.02.2002. 08:18

Poštovani,

molim Vas da mi objasnite razliku izmedju snimaka CT-a i MR-a s obzirom na dobivene nalaze. Znam da se ca MR lakse i tocnije i bez zračenja dobivaju nalazi. Hvala unaprijed

Dr. marija Bošnjak-Pašić

01.03.2002. 22:26

I CT i MRI su radiološke metode pretraga koje se nezaobilazno rabe u dijagnostičkoj obradi zbog neuroloških i drugih bolesti.
Kompjutorizirana tomografija (CT) se temelji na različitoj apsorpciji RTG zraka u različitim tkivima, kao što su u glavi mozak, moždana tekućina i kosti. Posebnim konstrukcijama primjene vrlo uskog snopa RTG zraka, te pretvaranjem u elektrilčne impulse i kompjutorizacijom omogućeno je vidno prikazivanje slikom - tzv. "imaging" metoda, u različitim presjecima i rekonstrukcijama. Za bolesnika je pretraga bezbolna, ugodna, ne traži pripremu već ponekad primjenu određenog kontrastnog sredstva ili u nemirnih primjenu anestezije. Zahtijeva mirno ležanje oko 20-ak minuta. Zbog različite apsorpcije različitih tkiva i patoloških promjena tih tkiva, razrađeni su određeni koeficijenti apsorpcije koji se mogu mjeriti i izražavaju se u Hounsfieldovim jedinicama gustoće tkiva. Važna je i mogućnost određivanja veličine lezije.
Magnetska rezonanca (MRI) koristi osobine i sklonost subatomskih čestica da kvantno rotiraju u magnetskom polju, pri apsorpciji elektro-magnetskog zračenja. U slučaju MRI odnosi se na magnetizaciju jezgre vodika, njezinu rezonanciju (i oslobađanje rezonantne energije), te relaksaciju koja se izražava kao T1 i T2 vrijeme. rezonantna energija inducira električne potencijale koji se registriraju kao signali koji se daljnjim postupcima transformacije i kompjutorizacije transformiraju za vizualizaciju. O jačini uređaja, čije se elektromagnetsko zračenje mjeri u jedinicama Tesla (1, 1,5 ili 2 Tesla) ovisi i osjetljivost i kvaliteta prikaza. Metoda omogućava vizualizaciju lezija koje se nisu mogle vidjeti CT-om, neinvazivna je, omogućuje prikaz u više ravnina i presjeka, i ne šteti bolesniku, nema zračenja.