Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MR LS + Ulcerozni kolitis


Autor Poruka

IVANA1009

21.11.2013. 14:20

Poštovani,
Molim vas za savjet što mi je dalje činiti.
Već godinu dana patim od bolova koji se kreću od kičme u lijevu nogu do stopala.
Prema nalazu reumatologa radi se o Lumboishialgia I.sin, gdje sam dobila fizikalne terapije (magnet i struja).
Stanje se nije popravljalo, te me je upućeno na magnetsku rezonancu kralježnice. Ovo je nalaz magnetske rezonance:
Klinička dg. MT54 Bol u leđima (dorzalgija)
Vrsta pregleda: MR lumbosakralne kralježnice (nativno)
MR LS kralježnice na aparatu 0.5T:
U razini L4/L5 nalazi se širokobazna dorzalna protruzija i.v.diska, disk se utiskuje u epiduralni prostor, bez vidljive kompresije na neuralne strukture.
U razini L5/S1 nalazi se dorzomedijalna i obostrana dorzolateralna protruzija i.v.diska, nešto izraženije sa lijeve strane gdje disk dopire do lijevog korijena S1 živca.
U ostalim razinama bez hernijacije i.v.diskova.
Medularni konus seže do visine i.v.prostora TH12/L1 koliko je vidljivo na ovom aparatu urednih intenziteta signala.
Nema sigurnih vidljivih znakova intra niti ekstraduralnog npl procesa.
Održane su širine neuralnih foramena.

Nažalost stanje kod mog reumatologa je takvo da se ove godine pregled više nije u mogućnosti obaviti, a niti još naručiti za slijedeću godinu, stoga bih vas ja molila za informaciju što mi je dalje činiti i koliko je moja situacija ozbiljna?
Isto tako, kakve su mi šanse za planiranje trudnoće, da li ovo može utjecati komplikacijama u trudnoći?
Također ako je potrebna informacija, bolujem i od ulceroznog kolitisa.
Puno vam hvala na pomoći unaprijed.

L.P.

Ivana F.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

28.11.2013. 13:50

Situacija nije opasna !. Vi imate tzv kompresivnu radikulopatiju što znači da protruzija diska - disk je tvorba između kralježaka koja omogućuje elastičnu gibivost kralježnice, no on se može utisnuti u kralježnični kanal kojim prolaze živčani korijeni iz kralježnične moždine koji tvore živce a ovi inerviraju naše mišiće , dakle u lumbosakralnom području naše noge. Pritisak na živac uzrokuje radikularnu bol u nozi koja može biti dosta neurogdna posebno u Vas jer ste zbog ulceroznog kolitisa limitirani u uzimanju lijekova kao što su nesteroidni antireumatici koji smanjuju bol. No svakako mirovanjem u akutnoj fazi te pravilnim jačanjem mišića leđa tegobe mogu nestati , ali je pokenad u vrlo izraženih tegoba ili znakova oštećene živčane inervacije mišića potrebna operacija. Preporučam Vam pažljivo uzimanje antireumatika poput Indometacina 75 mg , ili Brufena u granulama 600 mg uz zaštitu želučane sluznice Controloc 20 mg pokušati prebroditi bolnu fazu te potom početi uz pomoć fizijatra i fizioterapeuta vježbati
mišiće leđa i trbušne mišiće kako se tegobe ne bi ponavljale. Što se tiče trudnoće u njoj se ponekad javljaju križobolje pa i radikulopatije ali ako se ravilnim vježabanjem ojačaju mišići koji podržavaju kralježnicu to se može izbječi.