Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MR MOZGA - KONROLNI NALAZ


Autor Poruka

siemens22

28.01.2014. 10:00

Mama mi je rođena 18.03.1943. god. Dijagnoza: META CEREBRI REG. PARIETALIS I.DEX
Ca bronchii. Status post lobectomiam sup. pulm.dex. a.a. VII. Status post extirpationem meta cerebri reg.parietalis I.dex
(09/2009). Meningeoma APC I.sin.

Gamma-Knife radiokirurgija: Prescription dose 22 Gy to prescription isodose 50% D90 25.2 Gy (prosinac 2010.god)

Učinjen novi nalaz MR mozga 21.01.2014. god. Nalaz i mišljenje: Kontrolni Mr mozga uspoređuje se sa pregledom učinjenim 23.05.2013.

Na učinjenim nativnim te post kontrastnim presjecima po gamma-knife protokolu vidljivo je stanje po osteoplastičnoj parijetalnoj kraniotomiji sa desne strane (resekcija sekundarizma parijetalne regije). Na današnjem pregledu vidi se stacionaran izgled gamma-knife radiokirurški tretirane lezije parijetalno desno.
Sada se vidi nova lezija promjera 9 mm sa znacima krvarenja medijalnije od prije opisane lezije, okružena je vazogenim edemom.
Također se vidi rubna imbibicija dure u opreracijskom području sa sada manjim sekundarnim lezijama neposredno uz duru promjera 4 mm.
Stacionaran je nalaz meningeoma pontocerebelarnog kuta desno.
Ne vidi se svježih ishemijskih lezija moždanog parenhima.
Post iradijacijske promjene moždanog parenhima obje hemisfere.
Ventrikularni sustav je centralno smješten, nije proširen.

Molim Vas vaše mišljenje i koje bi bile daljnje metode liječenja.
Unaprijed Hvala!


Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

17.02.2014. 17:05

Nalažalost nalaz upućuje na pojavu novi metastatskih promjena u mozgu. Daljnje liječenje je kemoterapija. Ona naravno zavisi o patohistološkom nalazu primarnog tumora.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

06.04.2014. 13:55

Pa nalaz upućuje na metastazu u području parijetalnog režnja. Pretpostavljam da je majka liječena radioterapijom i kemoterapijom zbog osnovnog procesa na plućima. Metastza u parijetalnom režnju je već operativno liječena a preptostavljam i zračena. Ovisno o količini radioaktivnog liječenja ovisi daljnja mogučnost iradijacije koju mora odrediti onkolog.