Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


multipla skleroza


Autor Poruka

Stela

03.04.2002. 15:47

Moja majka vec 30 godina pati od multiple skleroze. Bolest se polako, ali neprekidno pogorsava. Jos prije koju godinu mogla je normalno hodati, a sad samo po stanu, uz pomoc stapa i dok se ne umori, a po vani iskljucivo u kolicima. Izuzetno je mršava, ima jedva 50kg, malo jede, ima promjene raspoloženja, česte migrene, probleme s bubrezima, a preboljela je i tuberkulozu prije nekoliko godina. Koristi ogromne količine tableta protiv bolova. U siječnju je provela 2-3 tjedna u bolnici, zatim mjesec dana u toplicama, uz fizikalnu terapiju, bez vidljivog poboljšanja. Ima 49 godina. Nedavno smo pročitali u Večernjem listu o boravku u izobaričnoj komori u Puli (21 dan po sat-sat i pol) koji je navodno izuzetno pomogao jednom mladiću koji pati od iste bolest. Obzirom da ta terapija stoji 7000kn za ta tri tjedna, zanima me bi li joj to koristilo?

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

16.04.2002. 21:22

Simptomi koje navodite česti su kod bolesnica s uznepredovalom multiplom sklerozom. Na žalost, za sada nije moguće sa sigurnošću odgovoriti na Vaš upit jer ne postoje sigurni i nedvojbeni dokazi da bi terapija u hiperbaričnoj komori mogla značajno poboljšati stanje bolesnicima s multiplom sklerozom. Najviše iskustva u primjeni hiperbarične oksigenacije kod nas ima Poliklinika za baromedicinu u Puli (njihova internet adresa je: www.gradpula.com/comp/oxy).