Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neuralgia n. trigemini in obs. (ramus II,III)


Autor Poruka

Adrijana

24.05.2002. 12:20

Poštovani,

krajem prošle godine javlja se bol u lijevoj strani lica, jagodičino - od slijepoočnice i donjom stranom čeljusti.
Postavljena je gore navedena dijagnoza, a za terapriju preporučen Tegretol, pola tablete prije spavanja. Smetnje su s vremenom bile manje izražene, međutim javila se izražena utrnutost i tupa bol u lijevom uhu i oko njega. Nalaz orl. uredan. Na tu bol u uhu Tegretol nije djelovao. Nakon oko mjesec i pol javila se alergija (osip) na Tegretol, tako da sam ga prestala uzimati. Bolovi u slijepoočnici i jagodici javljali su se povremeno i bili su manje izraženi, međutim, u području oko uha bol je permanentna. Napravljen je CT mozga koji je uredan. Došlo je do naglog pogoršanja na cijeloj lijevoj strani lica, tako da su intenzivni bolovi trajali neprekidno nekoliko dana uz lagano oticanje lica kod jagodice i na području čeljusti. Zubar je ustanovio da je sa zubima sve u redu, a EEG i timpanometrija pokazuju uredan nalaz.
Molim Vaš savjet i mišljenje budući da su bolovi jaki, što bi trebalo uzeti, analgin i lekadol nemaju učinka.

Unaprijed zahvalna,
Adrijana

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

28.06.2002. 23:22

Neuralgija petog moždanog živca (nervus trigeminus) karakterizirana je pojavom jakih bolova u dijelu ili cijelom licu jer taj živac osjetno inervira lice. Najčešće bolovi reagiraju na lijek koji ste naveli (kao što je bilo i kod Vas u početku), ali ako ste alergični na njega onda ga na žalost ne možete uzimati. Uobičajeni lijekovi protiv bolova najčešće ne djeluju na neuralgiju n. trigeminusa. Nekim bolesnicima pomogne primjena akupunkture, a može se pokušati primjena nekih drugih lijekova iz grupe u koju spada lijek koji ste naveli. Svakako biste se trebali javiti neurologu (specijalisti za bolesti živčanog sustava).