Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neuralgija trigeminus


Autor Poruka

branka

04.10.2002. 12:33

Poštovani,
Mom ocu proljetos su počele užasne glavobolje, napravljeni su svi nalazi i definirano je neuralgija trigeminus. Pio je terapiju Tergetola i ljekova protiv bolova. Nakon nekih mjesec dana bolovi su se smanjivali (napadi) te je postupno i smanjivao terapiju. Sada je na pola tablete navečer (prije je bio na 2). Napada više nema, samo ponekad lagani pritisak. Ono što bi nas zanimalo je kakva je daljnja prognoza tj. da li postoje mogućnosti da se to oped ponovi. Nitko ne zna od čega je došlo do toga.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

21.10.2002. 20:41

Neuralgija nervusa trigeminusa (trodijelnog živca) je bolest karakterizirana napadajima vrlo jakih bolova u inervacijskom području jedne ili više od tri grana živca (živac ima tri grane, pa od tuda naziv trodjelni živac, latinski nervus trigeminus). Tri grane živca inerviraju kožu polovice čela, nosa, obraza i donje čeljusti - desni živac inervira desnu polovicu, a lijevi lijevu. Bolest obično pogađa odrasle, osobito starije osobe. Liječi se primjenom lijeka koji ste naveli, a nije poznat uzrok bolesti.