Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Optički neuritis2


Autor Poruka

MartinaP

23.04.2007. 15:20

Poštovana,

prije svega hvala Vam na odgovoru!

Imam još 2 pitanja - je li za MS bitno rano otkrivanje, naime znam (iz obiteljskog iskustva) da je to kronična, doživotna bolest te da se liječe simptom i tzv. relapsi (kortikosteroidima, interferonom).
Kako ja nemam nikakvih smetnji, što bi za mene značilo da mi netko sad dijagnosticira MS? Osim živjeti u očekivanju da se smetnje pojave? Postoji li neka prevencija? Ja sam primila terapiju Medrolom (3 dana infuzija i 15 dana tableta) no u trenutku kad sam primala terapiju smetnje su se več bile povukle.

Također, zanima me što znači promijenjen nalaz VEP-a? Meni je VEP rađen prople godine i temeljem tog nalaza je i dijagnosticirana upala optičkog živca, a rađen je i ove godina kad sam dobila drugu upalu. Nalaz "ukazuje na kroničnu disfunkciju desnog te akutnu lijevog optičkog živca" (neuritis je bio prošle godine desno, ove lijevo).

Postoji li razlika između nalaza VEP-a kad je optički neuritis samostalna bolest i nalaza kad je povezan s MS.

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

29.04.2007. 21:15

Poštovana,
Tijekom obrade primarne bolesti potrebno je učiniti magnetsku rezonanciju mozga i vratne kralježnice za potvrdu MS-a. Optički neuritis se može javiti i kao posljedica diabetesa ili neke oftalmološke bolesti. Nalaz VEP nije specifičan te je potrebno učiniti i dodatnu neurodijagnostičku obradu i konzultirati oftalmologa.