Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


osjetilo mirisa


Autor Poruka

Ante

03.01.2002. 00:30

Poštovani, 22.4.2001. imao sam jako tešku saobračajnu nesreću na Jarunu u Zagrerbu. Bio sam u komi 2 dana. Uz razne ozljede tijela, najznačajnija je fraktura piramidalne kosti. Srećom sve je dobro prošlo, oporavio sam se kroz par mjeseci. Ali sada postoji samo jedan problem. Mirisi. Ne osjetim mirise. Osjetim podražaje. Pod podražajima smatram da osjetim lagano peckanje kad osjetim jaki miris (npr. parfem). Dr. G............ iz Vinogradske bolnice-intenzivna njega rekao je da je jako dobro da osjetim podražaje. To je bilo u 5 mjesecu. Poslije nisam razgovarao sa stručnim osobama o mirisima. Ispričavam se na ovom dugačkom pitanju. Molim da mi pomognete i savjetujete što da radim.
Unaprijed zahvaljujem
Ante

Dr. Marija Bošnjak-Pašić

23.01.2002. 06:52

Obzirom na pretrpljenu tešku saobraćajnu nesreću i stanje u kojem ste bili (koma 2 dana te navedene ozljede piramide), vjerojatno je tijekom ozljeđivanja došlo do oštećenja osjetila mirisa tj. prvog moždanog živca koji nazivamo nervus olfaktorijus. Takovo oštećenje može nastati nakon prijeloma dijelova kostiju lubanje ili pak kod pretrpljenog potresa mozga, a dijagnostika zahtijeva pacijentovu suradnju. Odgovor na jake mirise (npr alkohol, amonijak) reflektira se iritacijom nosne sluznice putem petog moždanog živca (nervusa trigeminusa). Tek se jedna trećina pacijenata oporavi od gubitka osjeta mirisa spontanim putem.