Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Osjetilo mirisa


Autor Poruka

Ante

25.02.2002. 03:16

Poštovani, prije nešto više od mjesec dana pitao sam za jedan problem. Vašim odgovorom sam shvatio o čemu je riječ i zahvaljujem Vam na tome. Još jednom, htio bi reći o čemu se radi zato što imam dodatno pitanje. Imao sam tešku saobraćajku (u 18-toj god.), imao sam potres mozga i puknuće piramidalne kosti bez pomaka. Bio sam u komi 2 dana. To je bilo prije godinu dana. Sada sam se potpuno oporavio, sve je kao i prije, jedino što je posljedica, je to da ne osjetim miris. Samo podražaj (peckanje) Upravo u vezi mirisa sam postavio pitanje. Da li će se vratiti ili ne. Vi ste mi objasnili da kod frakture piramide ili potresa mozga može doći do oštećenja 1 mož. živca te da se samo jedna trećina pacijenata oporavi spontanim putem. A "peckanje" se osjeti zbog funkcije petog moždanog živca. Mene zanima da li postoji bilo koja metoda, dakle da nije spontani put da se mirisi vrate? Ako da da li je to sigurno? I zanima me da li se može ako je oštećenje živaca u mozgu upitno vidjeti na EEG snimci glave (to oštećenje živca) ?
Molim da mi odgovorite na ta pitanja. Puno hvala i srdačan pozdrav.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

01.03.2002. 22:58

Ne postoji neka posebna metoda kojom bi se omogućio povratak funkcije mirisa. Kao što Vam je ranije odgovoreno, tek se jedna trećina bolesnika oporavi od gubitka osjeta mirisa spontanim putem.
Elektroencefalogram (EEG) je zapis električne aktivnosti mozga i na njemu se uglavnom ne mogu vidjeti znaci oštećenja živaca.