Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problem bolova u ocima!


Autor Poruka

Vlatka

26.04.2002. 15:11

Stovani,

vec sam se ranije obracala Vama zbog problema s ocima i strasnim bolovima koje imam.
Osim samih bolova, imala sam i problem naticanja ocnih kapaka, no to naticanje kapaka je, recimo sanirano, iako jos uvijek nije potpuno.
No, trenutno je to koliko-toliko pod kontrolom, ali problem bolova u ocima je i dalje prisutan

Ti bolovi u ocima traju jos od 8 razreda osnovne skole 8 (sada imam 23 godine) i nakon sto sam napravila razne pretrage (pregledi ociju, vidno polje, cak sam isla i na neke vjezbe za oci na nekom aparatu, pa sam radila i magnetsku rezonancu i vjerojatno sve sto su se lijecnici mogli sjetiti...) ali nista nije pokazivalo nikakve posebne smetnje, te bih ja na kraju uvijek zavrsila s novom dioptrijom za naocale koje bi mi jedno vrijeme odgovarale (2 do 3 mjeseca) i poslije opet po starome.
Iako zapravo, ni za vrijeme nosenja naocala meni nikada nije bilo nesto bolje, vec mi je eventualno bilo lakse citati te promatrati svijet oko sebe, jer sam nekako cistije vidjela.

Ne mogu reci da vidim lose, ali kao da mi prolazi neka izmaglica te na trenutke vidim jako cisto, pa za tren vidim jako mutno, a bolovi u ucima su tako jaki da cesto zavrsim u svojoj sobi i placem jer ne mogu si pomoci, a od svih lijecnika gdje sam bila, nisam dobila nikakav poseban odgovor, vec uvijek novu dioptriju za naocale.

Uglavnom, otprilike dijagnoza za moj problem bolova u ocima je cinjenica da mi je roznica jajasta i da mi je neka slika u ocima poremecena i da kad gledam, bilo na daleko ili blizu, puno vise ne naprezem da bih jasnije vidjela, no sto je normalno te da su bolovi uzrok toga.

U obitelji mi nitko ne nosi naocale i nikada nije imao problema s ocima.

Najvise me muci to, a cak i smeta, sto kad opisujem bolove koje osjecam u ocima lijecniku, gledaju me s nevjericom i kao da pretjerujem.
Ipak, nisam malo dijete i puno ljetna sam osoba i trenutna poliklinika gdje sam zatrazila pomoc je privatna i nije nimalo jeftina, a sama se financiram, te zaista nemam razloga u bilo cemu pretjerivati, vec jednostavno zelim da mi se pomogne, jer ovi bolovi koje imam mi onemogucavaju svakodnevno izvrsavanje obaveza na poslu i na fakultetu!

Bolovi inace kao da dolaze sa straznje strane ocne jabucice i osjecaj je kao da mi netko pritisce i gnjeci jabucicu, i zatim me kompletno cijelo oko boli, a nakon toga pocinje me boljeti i glava i naravno zbog velikih bolova postajem nervozna i ne mogu se koncentrirati.
Cak primjecujem da nakon tih bolova, mi i kapak sam natekne, tako da pocinjem sumnjati da su Cilest kontracepcijske tablete ili neka slergija uzrocnikom naticanja kapaka, vec jednostavno iziritirano oko od bolova.

Jucer kad sam bila kod lijecnika, pokusao mi je odrediti dioptriju za naocale, ali nije mogao, jer mi nista nije dogovaralo!
Jdnostavno, koje got staklo bi mi stavio, bilo mmi je mutno i nije mi bila jasna slika!
A prosli puta kad sam bila na pregledu, uspio mi je odrediti dioptriju te na desnom je oku vrlo mala, gotovo da je i nema, a na lijevom mi je tada rekao da bih trebala nositi cilindricna stakla i to plus i minus na tom oku.
Ali, jucer kad je trebao samo potvrditi tu dioptriju, to mi vise nije odgovaralo i zapravco nista mi nije odgovaralo jer kroz nikakva stakla nisam jasno vidjela!

Zatim je lijecnik odlucio da dodjem sljedeci tjedan i da mi nakapa oci (2 sata se kapa oko) te da se prosire zjenice (zaboravila sam kako je rekao da se to zove, ali uglavnom nisu to one uobicajene kapi za kapanje i prosirivanje zjenica, jer to sam vec radila) te da ce mi na neki nacin blokirati da samo odredjuje sto mu odgovara, a sto ne, pa ce mi neki aparatom ili kompjuterom sami odrediti dioptriju koju procitaju u oku.
Nakon par dana cu ponovno trebati doci pa da jos jednom provjere tu odredjenu dioptriju kad ce mi oko biti normalno, a ne rasirene zjenice.

Iskreno, nije mi jasno o cemu se tu tocno radi, a moram priznati da pocinjem sumnjati u sve to, ali kad je bol tolika, a covjeku je zdravlje ipak najvaznije, on pristaje na sve.

Molila bih Vas da mi savjetujete sto uciniti?
Kome se obratiti?
Zatraziti Xto misljenje, nekog sljedeceg lijecnika?
Ili?
Sto bi to zapravo moglo biti??

Unaprijed se zahvaljujem na Vasem odgovoru!

Srdacan pozdrav,
Vlatka

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

02.05.2002. 22:23

Navodite da ste već ranije obavili obradu i magnetsku rezonancu. Uz pretpostavku da je nalaz magnetske rezonance uredan, a i prema Vašem opisu najvjerovatnije su bolovi u očima posljedica promjena na očima koje opisujete, pa bi bilo preporučljivo da nastavite obradu kod oftalmologa kako bi se otkrio uzrok Vaših tegoba.