Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prolaps diska


Autor Poruka

Maja

05.06.2002. 08:22

Pred nekoliko godina osjetila sam prilikom hoda bol u oba lista noge i iznad oba koljena u vidu napetosti , odn . stezanja ( povremeno se na tim djelovima javila "klasična "bol ) . Nakon brojnih pretraga ( CT , EMG i MR cijele kralježnice i mozga-)dijagnoza je bila prolaps diska L4/L5 obostrano lakšeg stupnja i nakon fizikalne terapije stanje nije bilo bolje , pa je doktorica zaključila da se bol javlja "zbog psihičke napetosti" , iako sam normalno funkcionirala po tom pitanju . S vremenom se stanje malo poboljšalo , da bi se sada , prije nekoliko dana ,opet javilo , s time da je ta bol ( napetost i stezanje)sada više prisutna na lijevoj nozi ( list i natkoljenica ) . Napominjem da taj osjećaj nemam dok mirujem , već samo dok hodam ili se oslanjam na tu nogu . Kralježnica me zaboli tu i tamo i to pretežno "prava bol " u području oba " debela mesa " ,ali to prođe nakon nekoliko dana uz Voltaren mast i tablete , dok je osjećaj napetosti i stezanja listova i natkoljenice i dalje prisutan. Molim Vas da mi odgovorite o čemu bi se tu radilo ( je li to ipak posljedica prolapsa) i što bi trebala poduzeti ? Unaprijed hvala i pozdrav !

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

29.06.2002. 21:16

Između trupova kralježaka nalaze se hrskavični diskovi koji se mogu u pojedinim slučajevima oštetiti i slomiti se. Slomljeni dijelovi diska najčešće se pomaknu unatrag (prolabiraju) i tada mogu pritisnuti živčane korjenove koji izlaze iz kralješnične moždine što može uzrokovati bolove. Prolaps diska najčešće se može liječiti operativno ili primjenom metoda fizikalne terapije. Budući da ste pretrage učinili prije nekoliko godina, bilo bi poželjno da odete na pregled neurologu koji će Vas uputiti na potrebne pretrage i na temelju nalaza savjetovati potrebno liječenje.