Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trnjenje kao i bolovi u cijelom tijeluu


Autor Poruka

Dado

29.04.2002. 08:18

Postovanje
Obzirom da imam puno zdravstvenihproblema neznam kojim redom da ih opisem. Prije vise od dvadeset godina osjecao sam djelimicnu ukocenost u lijevoj strani i da mi se misici u usima balgo pokrecu.Kad sam bio kod ljekara on bi rekao da to nije nista opasno i da ne treba da me brine.Prije 7 godina sam osjecao jake bolove u lijevoj saci (trnjenje kao i izgubljen osjecaj za toplo-hladno ) i nakon Emg operisao sam Karpaltunnelsyndrom bez uspjeha .Poslije toga sam osjetio da mi trne lijeva noga zatim desna saka (i ona je operisana kao i desna bez uspjeha) Emg pokazuje isto stanje kao prije. Zatim su se ti osjecaji i bolovi prosirili po cijelom tijelu prije cetiri godine. Takodjer prije cetiri godine sam poceo da osjecam da mi se misici u nogama ispod koljena se tresu to je neprestano danju, nocu da bi se sve to prosirilo na cijelo tijelo.Tako da nemam djela tijela gdje se ne manifestira to igranje misica (Myokimiai koje je praceno sa bolovoma. Najgore je kada intezitet nemira misica se pojaca i sidje u sake i stopala.prije tri godine sam dobio jak tinnitus.Nakon dvije godine terapija za Tinnitus odustalo se od daljeg tretmana i kazu da cu to imati citavog zivota i trebam da se naucim ziviti sa tim. Neurolozi su ispitivali uzrok problema u rukama i nogama i na kraju su rekli da je uzrok ne otkriven ali je vjerovatno dobrocudne prirode tako da ne dobivam nikakvu terapiju. Ja imam nesnosljive bolove plus tinintus. Prakticno nemogu nikako da se odmorim opustim tako uvijek se budim vise umoran nego sto lijezem u krevet i kao da mi je tilelo kompletnu plastu koprive..Cesto dobivam i grceve u rukama i nogama.Probao sam deset terpija akupunktura u komplet tijelu takodje bez uspjeha. Takodje patim od alergije Peru balsam. Nako dvje godine pauze dobio sam uput neurologu. Molim vas za savjet sta bi bilo najvaznije da neurolog obrati paznju posto se radi o veoma velikom problemu to jeste sta bi mi sugerirali da se ispita. Ikao posledje da li mozete da pretpostavite iz ovog mog objasnjenja o cemu se radi .
Unaprijed vam se zahvaljujem i ocekujem savjet.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

02.05.2002. 22:56

Vrlo je teško na temelju Vašeg opisa zaključiti o čemu bi se moglo raditi. Preporučljivo bi bilo da učinite elektromioneurografiju (snimanje električne aktivnosti i provodljivosti mišića i perifernih živaca), slušne evocirane potencijale, te da učinite radiološku obradu kralješnice (RTG snimke kralješnice, eventualno i kompjuterizirana tomografija i magnetska rezonanca mozga i kralješnične moždine).

Dado

07.05.2002. 16:31

Doktore !!!Hvala puno na odgovoru ali bih vas zamolio da makar pokusate razmisliti sta bi mogao biti uzrok svemu. Na sta vi najvise sumnjate kada covjek od 45 godina ima karpaltunnel sindrom na obje ruke operisan bez uspjeha, tinnitus u oba uha i nemir u misicima u cijelom tijelu. Unaprijed hvala. Dado

Dado

13.05.2002. 15:29

Cijenjeni doktore! 13.05.2002.
Danas sam bio kod lijecnika neurologa i odmah su uzete neke analize krvi.On je rekao da ce trebati uraditi neka mjerenja nerava i misica vjerovatno EMG. Zatim kaze da ce se uzeti jedan centimetar nerva sa moje lijeve noge za analizu. On kaze da rizikujem da izgubim osjecaj toplo-hladno na toj nozi.
Molim Vas odgovorite mi koliko je opasno da se uzima dio nerva sa noge? Postoji li mogucnost da se to regenerira?Sta se moze utvrditi tim ispitivanjem?
Znam da cete mi odgovoriti brzo i zato Vam se unaprijed zahvaljujem.
Dado

dado

11.06.2002. 16:06

Nalaz krvi pokazuje povecane Lkc(B)Neutrofile granulociter 0,78
takodje stoji da je norm.0,35-0,75.Koliko je to odstupanje i na sto ukazuje?
Takodje nadjeno je povecanje P/S- Lactatdehydrogenase 513
stoji da je normalno 150-500 Koliko je to povecanje i na sto ukazuje .Puno hvala na odgovorima.
Vama zahvalni pacijent Dado

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

01.07.2002. 22:34

Nalazi koje navodite ne pokazuju značajna odstupanja od normale (neznatno su povišeni). Na žalost, na ovaj način nije moguće sa sigurnošću raspravljati o nalazima, niti postavljati dijagnoze. Za postavljanje dijagnoze i zaključak o nalazima nužno je potreban pregled bolesnika, svih njegovih nalaza i medicinske dokumentacije. Preporučio bih da pitanja uputite svojem liječniku koji će Vam najbolje znati odgovoriti na njih. Također, Vaš liječnik će Vam znati objasniti i narav pretraga na koje Vas planira uputiti.