Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Stenozis ACI dex.


Autor Poruka

Slavica

05.02.2002. 22:16

Poštovani,
Dana 06.09.2001. obavila sam pretrage (ekstrakranijalni colordoppler) karotidnih krvnih žila. Nalazi su bili: desna karotida dobra, u lijevoj se u biforkaciji nalazi plakova i hemodinamskih stenoza lumena. U početnom dijelu ACE suženje 67%, protok 2 m/s, a suženje u ACI 40%.

Preporuka neurologa: kontrola u laboratoriju cerebrovaskularne dijagnostike KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu kod prof. dr. V. Demarin.

Lijepo Vas molim za mišljenje o nalazu, savjet što poduzeti i kako i kada izvršiti spomenutu kontrolu.

S poštovanjem Slavica Novosel, Bjelovar

Doc.dr. Zlatko Trkanjec

06.02.2002. 18:34

Nalaz ekstrakranijskog kolor doplera koji opisujete govori o plakovima (lokalno zadebljanje unutrašnje stijenke arterije). Plakovi najčešće nastaju zbog aterosklerotskih promjena na krvnim žilama. Početni dio lijeve vanjske karotidne arterije (ACE) sužen je za 67%, a zabiljećeno je i suženju lijeve unutarnje karotidne arterije (ACI) za 40%, dok je cirkulacije u desnoj karotidnoj arteriji dobra. Potrebno je obaviti kontrolni pregled karotidnih arterija doplerom u roku od 3 do 6 mjeseci.