Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MS


Autor Poruka

đani

02.02.2002. 22:40

Poštovani

Prije dvije i pol godine sam obolio od retrobulbarnog neuritisa desnog oka i bio sam hospitaliziran u KBC ....... 11 dana.Tada uopće nisu otkrili uzrok , ali mi je bilo sugerirano da sam obavim MR mozga jer "oni nisu u mogućnosti"!!!Nažalost ni ja nisam bio u mogućnosti(financije i daljina) , pa je ostalo na tome , a bolest se smirila i ja sam ponovo dobro vidio uz manje oštećenje vida (neznatno zatamnjenje).
Sada prije mjesec i pol dana sam ponovo osjetio da mi vid tamni , ali ovog puta na lijevo oko.Napravio sam niz pregleda(dao krv i urin;uradili su reuma testove , ORL , PPD ,rendgen zubiju , VEP ,MR mozga ,vidno polje i ostale preglede očiju) i sve upućuje na to da ja bolujem od nekog blažeg oblika multiple skleroze i da mi se to javlja kao retrobulbarni neuritis.
Imam 30 godina i jako me zanima da saznam više o toj bolesti od stručnih ljudi.Zanima me kako će se to odraziti na moj budući život.
Za otprilike 20 dana idem na jedan pregled (demilijenizaciju) i nakon toga u bolnicu na vađenje likvora i nakon toga će doktori dati kompletnu dijagnozu.
Želio bih da mi netko objasni sve o tom blažem obliku multiple skleroze i kako se s tim nositi dalje.Unaprijed se zahvaljujem.


Đani

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

06.02.2002. 18:08

Kod Vas nije postavljena sigurna dijagnoza multiple skleroze, kako ste naveli morate učiniti još neke pretrage. Retrobulbarni neuritis (oštećenje vidnog živca iza očne jabučice - bulbusa) je često simptom multiple skleroze. Multipla skleroza je bolest koja je karakterizirana oštećenjem mijelinskih ovojnica živaca. Najčešći oblik bolesti je obilježen povremenim pogoršanjima i sponatnim poboljšanjima simptoma bolesti. Između faza pogoršanja bolesti može proći i više godina, a bolesnici u međuvremenu bolesnici mogu uredno funkcionirati (kao u Vašem slučaju). Pri pogoršanju simptoma bolesti primijenjuju se lijekovi koji skraćuju i ublažuju fazu pogoršanja bolesti.

đani

06.02.2002. 23:52

Zahvaljujem se na odgovoru i nadam se da ću uskoro više znati o svom zdravstvenom stanju.

Đani