Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


UZV mozga(distonija,nespecifirana)


Autor Poruka

Lucijana 92

03.06.2013. 16:40

Lijepi pozdrav!
Nedavno smo dijete od cetri mj.. vodili na uzv glave, ako bi nam mogli pojasniti nalaz i što možemo učiniti da bi djetetu pomogli, unaprijed hvala!

Nalaz je sljedeci:

muško dojenče u dobi cetri mjeseca , OG 39 cm (15 c za dob), VF 1,5 x 1 cm u razini okolnih kostiju. Toplog emocijonalnog kontakta,prati pogledom. U leđnom položaju povremena distonija izvijanja, nestabilan u položaju. Tonus muskulature fluktirajući od normo prema hipertonusu.Šakice zatvorene.U trakciji glavica rati trup. U potrbušnom položaju oslobađa dišne puteve, oslonac na laktove, palčevi u šakama, izražejnije lijevo. U vertikali oslonac na stopala. Nogice u kokovima evertirane, Moroo 1 faza još prisutna.

Fisura interhemisferika je medioponirana, subarahnoidealni prostori uredni. Lateralne moždane komore simetrične, ali hiperehogenih rubova,lijevo frontalni rog iznimno hiperehogen. Ventrikularni indeksi uredni.treća i četvrta komora uredna.Uredno se prikazuje likvorski protol.Pleksusi koroideusi obostrano simetrični.Korpus kalozum se prikazuje u cijelosti.Giracija primjerena dobi mali mozak b.o.

I sad me brine kad mi doktori kažu za ovaj nalaz da je uredan ali meni se cini kao da nije nešto uredu ili da mi nisu dovoljno objasnili stanje mog djeteta . Dali ova dijagnoza upućuje na bolest ili ako mi možete pomoći bila bih vam vrlo zahvalna. I da moje dijete se ponaša jutri tako kada se ne naspava onda je lijen i ne želi ništa dok se malo razbudi a čest smo kod dokttora išli rano jutri kada mi se djete ne naspava.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

07.06.2013. 19:35

Ovo je pitanje za pedijatra, no kao neurolog mogu Vam potvrditi da je nalaz uredan. Hiperehogenost lijevog frontalnog roga može biti uzrokovana manjom porođajnom traumom i obično ne uzrokuje nikakve poteškoće u razvoju djeteta.