Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vaskularna encefalopatija


Autor Poruka

robinzonka

10.02.2013. 22:45

Poštovani/a,
Moja majka srušila u noći prije dva tjedna, bila je potpuno bez snage, nije me prepoznavala, nije mogla govoriti. Primjetila sam da je i povraćala jer je na tome ležala. U nekoliko navrata je kao došla k sebi na par sekundi te me prepoznala i opet je gledala u jednu točku.
Primljena je na odjel neurologije. Tamo je već došla k sebi, mogla je hodati i pričati, ali ničeg se nije sjećala, a nije imala niti bilo kakvih znakova udaraca. Samo je bio vidljiv ugriz jezika, a tlak je bio 90/60, TEMP. 36,8. GUK 7,4 Inače je prije 9 godina mastekotmirana radi npl desne dojke.
Pa Vas molim pojašnjenje nalaza:
EKG: sinus ritam 1000/min, EEG je u granicama normale. Hitni MSCT mozga na seriji nativnih i postkontrastnih presjeka vide se atrofije malog i velikog mozga. Ne vidi se patološka inhibicija. Obostrano periventrikularni vide se diskretni znakovi hipoperfuzije, izraženije desno. Ventrikularni sustav medioponiran, diskretno širi u sklopu atrofije i simetričan.
MR glave: obostrno se periventrikularno, u dubokoj bijeloj tvari, te se vide pojedine nespecifične lezije povišenog signala na T2 sekvencama, najvjerojatnije u sklopu vaskularne encefalopatije. Znaci hiperintenzivne encefalopatije izraženije desno. Strukture malog i velikog mozga te mpždanog debla su uredno formirane. Dobi je ( 70 godina ) primjeren izgled parenhima mozga bez sigurnih ekspanzivnih, demijelinizacijskih, hemoragijskih ili svježih ishemijskih lezija. Kortiko-supkortikalna atrofija frontalno, kao i u visini Silvijevih fisura. Ventrikularni ustav je središnje položen, primjerene veličine i simetričan. Subarahnoidalni prostori baze i konveksiteta su bez nepripadajučih struktura, održani.
UZV doppler karotidnih i vertebralnih arterija: morfološkim prikazom karotidnih arterija upotrebom kolor i power doplera vide se srednje široki lumeni krvnih žila. Hemodinamika je simetrična i zadovoljavajuća za dob, vide se uredne širine lumena
Dijagnoza: Ishemija cerebri transitorija i Encephalopatia vascularis. Preporuka: Andol 1oo mg.

Htjela bih još samo napomenuti da mama dosta zaboravlja, recimo ne može se sjetiti što je bilo za doručak ili ručak, više se ne razumije u vrijeme ( ne shvaća koliko je sati ), gubi orijentaciju, čim je mračno ne želi nikud ići. Može se sama okupati, jesti, ići na WC, sve to samostalno obavlja, voli dosta razgovarati, ali nam često par puta ponavjla jednu te istu priču, zaboravi da nam je ispričala. Izrazila je želju da ju smjestim u dom, što sam i učinila i jako je zadovoljna. Pitam se da li je to možda Alzheimer?
Unaprijed Vam se zahvaljujem o odgovoru...

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

13.03.2013. 19:15

Vaša majka imala je konvulziju ( epileptički napadaj grand -mal tipa) zbog koje se srušila i ugrizla za jezik. Takvo stanje može biti uzrokovano poremećajem cirkulacije. To što nema rezidualnih oštećenja znak je da nije došlo do infarkta mozga. MR mozga pokazuje da ima oštećenje moždane mikrocirkulacije. To je vrlo često u osoba s povišenim krvnim tlakom , šećernom bolesti i povišenim kolesterolom no javlja se i neovisno od navedenih čimbenika rizika u nekih osoba starije životne dobi. Majka je dobila terapiju za spečavanje novih ishemijskih incidenata , ali možda bi bilo dobro da uzima i antiepileptik da se ovakva abruptna situacija ne ponovi.
Što se tiče Alheimerove demencije , može biti no vjerojatnije je da se Vaše majke radi o vaskularnoj demenciji. Pri razlikovanju važno je analizirati hipokampalne regije mozga koje su u osoba s demencijom izrazito atrofične.