Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vigilna koma MR nalaz


Autor Poruka

dada79

07.12.2012. 19:45

Poštovani ,
imam jedno pitanje za vas naime momak 18g je u vigilnoj komi od 8m, 2010g kad je nastradao u saobraćajnoj nesreći a dijagnoza je Coma vigile. Iz statusa -Bolesnik je pri svjesti,nije u verbalnom kontaktu,u stanju vigilne kome - prekjućer mu je napravljen MR mozga na kojem piše ovako -- Nalazom dominira opsežna gliotićno-malatična promjena frontotempoparijetalno lijevo te frontalno desno s posljedićno širim postranićnim moždanim komorama .Impresija malatićno -gliotićkog parenhima lijeve hemisfere mozga s potisnućem struktura lijeve hemisfere preko medijalne linije za gotovo 9mm.Edematozno-gliotićne promjene obje polovice ponsa u smislu degeneracije (Wallerian-ova degeneracija) Hipotrofija hemisfera cerebeluma.MR nalaz mozga upućuje na opsežne gliotićno-mnelatićne lezije velikog i malog mozga te ponsa uz posljedićno širi ventikularni sustav u cjelosti .
Molim vas da budete iskreni ,svi doktori daju samo šture informacije i već smo svi poludili od ne znanja i davanja tako reći nikakvih informacija ...Unaprijed zahvaljujem

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

24.01.2013. 18:40

Nažalost ovaj mladi čovjek ima opsežna oštećenja obje moždane hemisfere i dijela moždanog debla kojim prolazi takozvani ascedentni retikularni sustav koji tonizira moždanu koru (preko talamičkog difuznog projekcijskog sustava) i održava nas u svjesnom stanju. Njegova opsežna oštećenja ne samo struktura koje provode impulse za svijest već i moždane kore čije stanice ih trebaju primati da bi bili pri svjesti ali i intelektualno funkcionirali nažalost nisu dobar znak. U vigilnoj komi čovjek ima održan ciklus budnost spavanje za što odgovorne niže strukture (hipokampalne strukture mozga). No oštećenja moždane kore onemogućuju mu intelektualno funkcioniranje, odnosno teža oštećenja sveza ponsa i moždane kore onemogućuju punu svjesnost mladića. Ta su nažalost oštećenja ireparabilna ako su zahvatila veću količinu živčanih vlakana.