Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vratna kralježnica


Autor Poruka

pain

29.01.2008. 14:10

Poštovani,
imam 25 godina i već 3 godine imam tegobe vezane uz vratnu kralježnicu. Kao dijete imala sam vrat u gipsu zbog istegnuća tetive, mislim da se to zvalo torticolis, ali do prije par godina nisam imala značajnijih problema s vratom. Vjerojato zbog raznih pošteda imam slabiju muskulaturu vratne kralježnice. Naime, tijekom studija na desnoj strani vrata- pdručje c3 i c4 pojavila mi se kvrga koja je bila opipljiva i tvrda gotovo kao kost, ali se nije vidjela na površini. Obilazila sam razne doktore (bila na MR, i RTG obični, funkcionalni- sve je ok.) koji su mi preporučili kiropraktičara te rekli da je to neka miogeloza. Masaže i kiropraktika nisu pomogli. Nakon toga 2006. g. tijekom redovnog pregleda dijagnosticiran mi je cervikalni sindrom te sam primila blokadu u vrat te mi je propisan amyzol (ne za depresiju), koji nisam pila i otada mi je bilo relativno dobro. Također sam vježbala vježbe po Mckenzie metodi, koje su u početku imale učinka. Međutim, kako je vrijeme prolazilo bolovi su se vratili, ali kvrga nije- nikad u prvotnom opsegu, ali je sada bolno područje desne polovice glave- kao da trne (noću) i desnog ramena koja se prebacuje na desnu ruku, kao oštra bol i trnci, čak i na prste (npr. dok radim) i ponekad nogu. Zadnjih dana gotovo da dnevno popijem tabletu protiv bolova, a uz sve to sam užasno umorna i koliko god da spavam teško da se mogu odmoriti-i noću usprkos tabletama osjećam bolove zbog kojih se često budim, spavam s ovratnikom- i ne znam što da učinim. kako da spriječim daljnje pogoršanje tog stanja u kojem sam se našla. Napominjem da se 2-3 puta tjedno bavim rekreacijom,ali na poslu puno sjedim i desna ruka mi je gotovo stalno u istom položaju- zbog miša i tipkovnice. Sa 16. g. imala sam iznenada kraći napadaj pri kojemu su mi se ukočile ruke i čeljust, kroz lice su mi prolazili trnci, a noge su mi se opustile.Tada mi je EEG nalaz bio :iritabilno promijenjen desno temporookcipitalno. Išla sam i tada na razne pretrage po uputi neurologa i sve je manje-više bilo u redu. Takav napadaj se nije više ponovio. Za koji dan idem na sistematski pa me zanima da li imate neke preporuke koje da pretrage napravim, fizioterapeut mi je spomenu neku jako skupu pretragu, nešto kao Emng ili tako nešto.
(i kome da se obratim u Zagrebu vezano uz tu problematiku).
Oprostite na tolikim pitanjima, biti ću zahvalna na bilo kakvom savjetu.

Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

01.02.2008. 22:05

Poštovana, slažem se s preporukom fizijatra da je potrebno učiniti EMNG (elektromioneurografiju) gornjih ekstremiteta kako bi se precizno moglo utvrditi neurogeno oštećenje cervikalnih živaca. Simptomi koje opisujete vjerojatno potječu od lezije navedenih segmenata. Vaš nadležni liječnik vas može uputiti na EMNG u nekom od neurofizioloških laboratorija u gotovo svim zagrebačkim klinikama za neurologiju. Srdačan pozdrav.