Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


znojenje


Autor Poruka

mary

18.04.2002. 22:48

Imam velikih problema sa znojenjem, osim sto se znojim u pokretu, znojim se i na mjestu i to mi predstavlja velike probleme i neugodnosti, narocito mokre mrlje na odijeci koje nerijetko i unistavaju tkaninu. Napravila sam nalaz štitnjace i uredan je, natrij i kalcij takoder su u granicama normale. Izlozenost stresu je relativno visoka, pa na to sumnjam kao moguci razlog. Da li su mi potrebni jos kakvi nalazi, postoje li kakve kreme ili sl. koje mogu ublaziti moje tegobe???
unaprijed zahvalna!

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

02.05.2002. 22:14

Pretjerano znojenje može biti vrlo neugodno kako za bolesnika tako i za okolinu jer se razgradnjom znoja stvara neugodan miris, a može i značajno otežavati obavljanje nekih zanimanja. Poremećaj je češći i jače izražen u senzibilnijih i emotivnijih osoba. Regulacijom znojenja upravlja dio autonomni (vegetativni) dio živčanog sustava (dio živčanog sustava koji nije pod kontrolom naše volje, a upravlja funkcijama unutarnjih organa), tzv. simpatički živčani sustav. Svaka nestabilnost vegetativnog živčanog sustava može dovesti do pojačanog znojenja. Nužno je redovito održavanje osobne higijene, a mogu biti od pomoći blagi lijekovi za smirenje. Uputno bi bilo da se javite dermatologu i psihijatru.