Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dijete - jednostrana gluhoća


Autor Poruka

Stjepka

21.11.2012. 18:30

Poštovani,

Majka sam blizanaca (5 god, 7 mj), djevojčica i dječak, oboje Apgar 10/10, prirodan porod, djevojčica 2550 g, dječak 2900 g, sluh kod oboje pri otpustu iz rodilišta bio je uredan.
Prije otprilike godinu i pol godine suprug i ja primijetili smo da djevojčica, u odnosu na brata, nešto slabije čuje (pojačava televizor, traži da joj ponovimo pitanje). Inače je vesela i razgovorljiva, nije se sama ništa žalila da ne čuje. Nadalje, za razliku od brata, kod nje se primjećuje nazalni govor.
Upale uha nije imala, no 3-4 puta dogodilo se da se žali na bol u lijevom uhu, ali bi to trajalo nekoliko sati i zatim prestalo. Tada bismo, po preporuci pedijatra, kapnuli kapljicu Garasone kapi u uho. Nakon nekoliko sati na bol se više ne bi žalila.
Oboje su inače pacijenti plućne bolnice Srebrnjak zbog učestalih bronhitisa od napunjene 1. godine života, no uz redovne terapije od jeseni do kraja proljeća bronhitisi su u posljednje 2 godine manje učestali. Kod djevojčice smo primijetili i da često hrče dok spava.

Informirali smo se, a i obratili pedijatru te došli do zaključka da bi u pitanju mogao biti treći krajnik. Prije 10 mjeseci imala je prvi pregled otorinolaringologa koji je upućuje audiologu. Bila je nekoliko puta u komori za ispitivanje sluha i jako je dobro surađivala tijekom pretraga. Konačno tonalno audimetrijsko ispitivanje sluha pokazalo je desno uredan prag sluha, a lijevo manju provodnu nagluhost 30-20-15-40 dB. Ovo konačno ispitivanje provedeno je u rujnu ove godine nakon čega je išla na adenotomiju. Zahvat je dobro prošao i brzo se oporavila, nije bilo krvarenja niti temperature.
Međutim, mjesec dana nakon operacije trećeg krajnika išli smo na kontrolu sluha. Tad je liječnica primijetila slabiji sluh nakon ispitivanja u komori što se nije očekivalo nakon operacije. Djevojčica je i dalje dobro surađivala. Zbog sumnje na slabiji sluh nego prije sada je upućena na ABR i ASSR. Pretrage su napravljene prije dva tjedna.

Nakon ovih pretraga ustanovljena je gluhoća na lijevom uhu (ASSR - prag sluha na 500 i 1000 Hz 80-90 dB, ABR - na intenzitete 70-80-90-100 dB ne evociraju se odgovori). Na desnom uhu sluh je uredan.
Preporučeno je učiniti magnetsku rezonancu i pregled neuropedijatra. Sada se pokušavamo naručiti za te pretrage.

Zanima me što bi mogao biti uzrok ovakvom stanju? Je li moguće da je takvo stanje od rođenja? Ili se nešto moglo dogoditi u razvoju?
Ili tijekom operacije trećeg krajnika? Kakve su mogućnosti za poboljšanje sluha?
Ili je normalan daljnji razvoj djeteta i život bez poteškoća moguć i uz uredan sluh samo na jednom uhu?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.12.2012. 18:35

Poštovana, navedeni testovi smjestili su mogući uzrok gubitka sluha u rasponu od slušnog živca preko moždanih jezgara do centra za sluh središnjeg živčanog sustava. Periferni uzroci su isključeni, a time i mogući neželjeni događaj prilikom operacije adenoidnih vegetacija. MR-om se traže anatomske promjene navedenog puta i obzirom na nalaz planira daljnja dijagnostička obrada i terapija. Etilogija je najvjerovatnije kongenitalna obzirom na dob djeteta. Prognoza ovisi o uzroku gubitka sluha, ali u svakom slučaju, ako priroda bolesti dozvoljava, djetetu se mora osigurati sluh i na bolesnom uhu uz pomoć kohlearnog implanta