Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Jako veliki limfni čvor na vratu


Autor Poruka

LunaSt

18.06.2016. 18:45

Poštovani ,

mjesecima sam se osjećala lose i iscrpljeno te sam sve prepisivala prevelikim opterećenjem sto se tiče radnih sati i proljetnim umorom ..prije mjesec i pol sam dobila blagu temperaturu ( 37.2 , 37.3 ) i ispod vilice lijevo na vratnom mišiću mi se pojavila velika tvorba veličine jaja ..nakon čega sam i zalegla 3 dana da se nisam imala snage pomaknuti.
Odmah sam išla u doktora, na ultrazvuk, briseve i krvne pretrage. Ultrazvuk je pokazao da se radi o nakupini limfnih čvorova te da je malo nekroticno. Nakon 2 dana su stigli nalazi krvi koji su pokazali visok crp ( 68 ) leukociti 12.8 te nakon 6 dana nalaz da sam nedavno preboljela mononukleozu ( EBV VCA igg 750, EBV EA 16.8 , EBNA Igg 600 ) te sam dobila strašnu grlobolju i upalu 5 dana nakon pojave čvora , temperatura oko 38. 8 te nalazi brisa pokazali da imam streptokok phyogenes u obilnom porastu ..nakon toga sam dobila Silapen koji mi nije odgovarao ( nuspojave ) i nakon 2 dana sam dobila umjesto njega Klavocin bid koji sam po naputku infektologa pila 12 dana. U međuvremenu je upala grla prosla i čvor se počeo brzo smanjivati ( crp pao na 15 i leukociti na 10 prije početka nakon 4 dana antibiotika) ali sam za svaki slučaj išla na citolosku punkciju te dala uzorak i na mikrobiologiju - na punkciji su izvadili nesto gnoja i nalaz je da odgovara upaljenoj lateralnoj cisti vrata ( uz komentar upaljeni reaktivni limfni čvor ) a nalaz mikrobiologije je da je uzorak sterilan te mnoštvo pmn .
Sada se vise nista na vratu ne vidi , smanjuje se i dalje ali spprije i jedva se napipa jakim pritiskom na vrat..sada je veličine malog lješnjaka.Ne znam da li je bitno ali angine su mi izvadjene kada sam imala 3 godine ..

Po Vašem stručnom mišljenju imam li razloga za brigu te koji mi je daljnji korak ? Posto sam bila kod više doktora i svatko ima drugačije misljenje ..dvoje mi govore da ne diram ništa da će se samo povući jer se i dalje smanjuje je sve navedeno tipično za mononukleozu i jaku upalu streptokokom ali da budem strpljiva jer kažu da se čvorovi znaju jako dugo povlačiti ( inače sam sklona upalama i jako sam osjetljiva ) .

Unaprijed se zahvaljujem i nadam se da nije predugo ovo moje " pismo " happy))

Lijepi pozdrav !!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

11.09.2016. 23:55

Poštovana, što se tiče limfnih čvorova, stvar je jasna- čvorovi se ne operiraju, nego se strpljivo čeka prolazak upalnog procesa. Sa lateralnom cistom vrata je situacija drukčija;ona je tu od djetinjstva, s njom ste rođeni i neće nestati sama od sebe. I ima nezgodnu narav da u svakom trenutku može biti izvor upale. Ako su upale ciste vrata opetovane ili cista ima tendenciju rasta, tada je preporučljivo njezino odstranjivanje