Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kronicni faringitis


Autor Poruka

Ivan

12.12.2005. 15:15

Postovani,
Da li je dugogodisnji kronicni faringitis opasan, moze li se neka druga bolest razviti, ima li na njega utjecaja refluksni ezofagitis ili zgaravica, te kako se moze lijeciti kronicni faringitis. Dijagnosticiran mi je je kronicni faringitis i refluksni ezofagitis 2. stupnja, imao sam blagih problema s gutanjem prije 20 mjeseci, te peckanje u grlu i u uhu prilikom gutanja. Jednom do dva puta mjesecno imam blagi oblik zgaravice, da li je to moguci uzrok?
I nakon svih mogucih terapija (controloc, antibiiotici...., inhibitori protonske. pumpe), problem i dalje postoji(peckanje u grlu i u uhu), pa Vas molim za savjet... Unaprijed Vam hvala

prof. dr. Željko Bumber

13.12.2005. 08:02

Veza kroničnog faringitisa i gastritisa svakako postoji. Usna šupljina, jezik i ždrijelo su zrcalo onoga što se dogadja u želucu. Od kroničnog faringitisa se ne umire ali je svakako potrebno liječenje želuca . Lijekovi koje uzimate uglavnom su dovoljni. POtrebna je kombinacija sa želučanom dijetom. Ostanite u kontaktu sa gastroenterologom.
Ponekad pomaže lokalna terapija /ranije smo mazali ždrijelo kombinacjom jod-glicerol/.

Ivan

14.12.2005. 12:18

Slao sam jos nesto u mailu, ali nije stiglo. Oprostite na pitanjima. Ne pecka me i skaklja cijelo zdrijelo, nego samo prostor oko lijeve ''mandule'' koju sam operirao s 4 godine (sada imam 32), tu je blago crvenilo i mala kvrzica (promjera 3 mm), kao neka kost tvrda i bolna na dodir... Pa me zanima da li je to posljedica svega navedenog?

prof. dr. Željko Bumber

15.12.2005. 09:53

Radi se vjerojatno o limfatičkom tkivu. Moguće uklanjanje laserom (nakon ORL pregleda).