Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


operacija nosa


Autor Poruka

Megi01

31.10.2009. 02:35

dg.deviatio septi nasi, rhinitis vasomotoria (hypereactiva, abusus deconogestivi)
Pozdrav...
Evo moje dijagnoze i čekam na operaciju pa molim ako može detaljniji opis same operacije...kakva anestezija (citiram..planirana je upotreba epimukozne anestezije i dokongestije...) kaj to točno znači.. nadam se da me budu uspavali....hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

15.11.2009. 13:55

Operacije nosne pregrade danas se najčešće rade u općoj anesteziji, ponekad i u lokalnoj (infiltracijskoj, u kombinaciji sa epimukoznom/dekongestijom), ovisno i o željama pacijenta, te ovisno o njegovom općem stanju (eventualne kontraindikacije za zahvat u općoj anesteziji). Epimukozna anestezija znači samo sprejanje/premazivanje sluznice anestetikom, dekongestija znači apliciranje dekongestiva (kapi za nos) radi smanjivanja otoka sluznice i bolje preglednosti tijekom operacije. Operacijom se podigne sluznica iznad hrskavičnog/koštanog dijela nosne pregrade koji se rekonstruiraju (izravnjau, podrežu, otklešu, ovisno o deformaciji), nakon čega slijedi šivanje rane (kojase nalazi u nosu, dakle ne vidi se), te tamponada nosa.