Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Osjecaj 'knedle' u grlu!


Autor Poruka

MrtvaPriroda

06.09.2002. 18:37

Postovani;

Imam jedan problem koji me muci vec desetak dana, tacnije imam osjecaj da mi u zdrijelu negdje stoji nesto poput zalogaja. I nikako da maknem taj osjecaj. Najgore mi je, primjetila sam, navece, kad legnem (tj. kad sam u vodoravnom polozaju), onda pocnem i da podrigujem itd.
Nekako imam osjecaj da se kad pritisnem zeludac, pojaca taj osjecaj da mi nesto stoji u grlu.
Tako da stalno imam potrebu da podrigujem (pogotovo kad sam u vodoravnom polozaju) i kad mi zrak izadje iz zeludca, onda kao da mi je malo bolje u grlu. Medjutim, nakon par sekundi opet se povrati jak osjecaj da mi nesto veliko stoji tu i da me steze.

Brine me sve to, jer radim kao prevodilac ovdje u Danskoj i prevodila sam jednoj osobi sa slicnim simptomima (za koju se na kraju ispostavilo da ima karcinom grla)...zato bih vam bila jako zahvalna, ako biste mogli odgovoriti sto je prije moguce.

Inace; bila sam danas na pregledu kod moga doktora i on mi je opipao stomak i rekao da ne moze napipati nikakav 'poremecaj' ni na zelucu, ni na zuci. Medjutim, on misli da to sto podrigujem nema nikakve veze sa onim osjecajem da mi nesto stoji u grlu. Posumnjao je na stitnu zlijezdu i opipao je, ali kaze da ne moze naci nikakve nepravilnosti. Uzeo mi je krv na analizu (za metabolizam i neke akutne stvari).
Nista drugo mi nije naveo kao potencijalni uzrok tog osjecaja da mi nesto stoji u grlu.
Nalaz krvi ce mi biti gotov tek u utorak.
Sto se tice tog osjecaja u grlu, poslao me je na uho-grlo-nos (ali termin sam dobila tek za 10-ak dana).
Do tada ne znam vise sta da mislim. Bojim se jako, a nemam ni posebno povjerenje u ove danske ljekare.


Unaprijed hvala.

mr.sc.dr. D. Markov

12.09.2002. 15:38

Poštovani,
Prema simptomima koje ste naveli vjerojatno se radi o upali donjeg dijela ždrijela koja je uzrokovana gastroezofagealnim refluksom. Za potvrdu ove dijagnoze neophodna je fiberendoskopija grakljana i ždrijela, i gastroskopija, kao i serološke pretrage na H. pylori. Diferencijalno dijagnostički dolazi u obzir i hijatalna hernija. Nemate razloga za brigu, pričekajte pregled kod otorinolaringologa.

kasandra

17.04.2008. 10:05

Poštovani!

Osjećaj knedle u grlu imam već više od 2 mjeseca. Osjećaj je vrlo intenzivan, kao da mi je veća tableta zapela u grlu. Imam osjećaj da mi je malo lakše kad podrignem ili popijem nešto. No osjećaj se uvijek vrati za nekoliko sekundi. Smanjila sam unos hrane jer imam osjećaj kao da mi svaki zalogaj zastane u grlu ili se nekontrolirano vraća u usnu šupljinu i iz tog razloga sam već vise od 3 puta povratila sve što bih pojela.Obavila sam ultrazvuk štitnjače i sve je u redu. Krva slika mi je u redu. Otorinac mi je napravio pregled ogledalcem dublje u grlu i tu je bilo u redu. Savjetovan mi je rendgen jednjaka sa praćenjem refleksa gutanja kontrastnom tekucinom i nalaz je u potpunosti čist. Otor. je rekao da je moguće da je taj problem psihičke prirode. Isprva sam tu mog. isključila jer doista nemam psih.problema niti sam sklona depresijama ili pod stresom a i problem je ovdje baš fizički, doista nemam dojam da je to posljedica nekog tjeskobnog stanja. Čini mi se da ponekad imam malo jaču žgaravicu kad osjećaj tu knedlu u grlu. Najljepše bih vas molila za savjet jer neznam kome i gdje da se više obratim, isto kao ni moja doktorica opće prakse a "stvar" nikako da nestane sama od sebe nego me sve više i više smeta. Hvala najljepša unaprijed i pozdrav!

Domagoj Parazajder, dr. med.

20.04.2008. 14:00

Poštovana, kod vas se, s obzirom na simptome i učinjene preglede i pretrage, vjerojatno radi o laringofaringealnom refluksu, dakle dizanju kiseline iz želucam kroz jednjak u u ždrijelo. Refluks ne mora biti, i najčešće nije vidljiv običnim rtg pretragama (akt gutanja/pasaža jednjaka), a kod velikog broja pacijenata izostaju i tpični simptomi žgaravice/dizanja kiseline. Dakle, savjetujem vam pregled dobrog gastroenterologa, koji će učiniti potrebnu obradu i vjerojatno dati terapiju. Sretno!

novikorisnik

12.05.2010. 23:20

Poštovani,
Imam slične simptome u poslednjjih par dana kao i 2 korisnika pre mene, ali za razliku od njih ja imam još i osećaj žeđi da se tako izrazim. Da li postoji možda mogućnost da je to posledica unosa neke hrane ili slično jer mi je i pražnjenje malo poremećeno, u smislu da imam osećaj da nisam sve izbacio. Nedavno, pre nekih 5 dana sam počeo da pijem artrogard u kombinaciji sa kompleksom b vitamina i krenuo sam na terapiju laserom i elektromagnetom zbog povrede ramena, da li možda i to ima uticaj na osećaj knedle-tablete u grlu.

Misy

20.05.2010. 13:25

Poštovani dr. Domagoj,

prije 15-ak dana sam završila terapiju sumamedom (krajnici su se skoro spojili, a ždrijelo me jako bolilo). Međutim, stanje se malo poboljšalo, ali bol je još uvijek pristuna, kako u krajnicima tako i u ždrijelu, pa mi se to ''udara'' u uši i vrat je malo natečen.
Predložili su mi bris grla i nosa.
Na nalazu piše: fiziološka flora. Možete li mi objasniti što to značI? Jel znači da je sve OK ili?

Hvala unaprijed!

Domagoj Parazajder, dr. med.

24.05.2010. 19:00

Nalaz fiziološke flore u brisu znači uredan nalaz. Fiziološka flora označava bakterije koje su normalan i redovit stanovnik sluznice ždrijela i ne izazivaju bolesti. S obzirom da i dalje imate simptome, bez obzira na nalaz brisa, postoji mogućnost da infekcija nije izliječena do kraja, tako da vam preporučam da posjetite svog liječnika radi kontrolnog pregleda i eventualne dodatne terapije. Lijep pozdrav!

numb

30.12.2010. 00:35

Postovani,
imam 30 god., a vec 3 godine imam ovaj problem. Takodjer, grlo mi je nadrazeno, stalno imam osjecaj da moram iskasljati nesto, ali uvjek izbacim samo zgusnutu pljuvacku. Povremeno imam sekret koji iz sinusa curi u grlo te ga moram stalno izbacivati. Moguce je da je grlo nadrazeno bas zbog stalnog iskasljavanja.

Pocelo je cestim prehladama prije 3 god. Tri puta u 3 mjeseca sam odlazio kod ORL-a i dobio sam 2 puta diagnozu - kronicni laringitis, jednom kronicni faringitis. Nisam dobio lijekove, preporucili su mi samo cajeve i rekli da tu nema puno pomoci. Rekli su da imam neke promejene na grlu, koje nisu opasne, alli da nece proci. Do tada sam bio pusac (12 god), ali sam odmah prestao. Dakle, u zadnje 3 god nisam pusio, pio alkohol i bilo sta gazirano, konzumirao bilo sta zacinjeno i sl. Medjutim, problem je ostao.

Prije 1 god, sam zbog gastrirtisa otisao gastrologu i dijagnosticirao je GERB. Rekao je da su moji problemi s grlom i zelucem izazvani napetoscu i propisao mi Controloc, Leksilium i Sulpirid. Nako 6 mjeseci terapije, bio sam bolje. Jos uvjek sam osjecao knedlu i povremeno pecenje u grlu, ali manje. Doktor je rekao da ce problem s grlom proci, a ako ne- da se javim psihijatru da nastavim terapiju Leksiliumom i Sulpiridom.

Brinu me te dijagnoze od prije 3 god i te promjene na grlu. Ako je problem psiholoske prirode, kako su ti znaci vidljivi na grlu? I danas imam jako ceste upale grla, vjerovatno zbog slabog imuniteta. Kad bi znao da mi je s grlom fizicki sve u redu, jednostavno bih zanemario sve smetnje. Ali ipak me je malo strah svega, jer sve to traje predugo.

Sto mislite? Unaprijed hvala na odgovoru.

Domagoj Parazajder, dr. med.

05.01.2011. 21:20

Pošto su vam se simptomi po terapiji controlocom, sulpiridom i leksiliumom smirili, smetnje su najvjerojatnije bile uzrokovane prejakim lučenjem te refluksom kiseline iz želuca (što se naziva laringofaringealni refluks, i za čije smirivanje je odgovorniji controloc), no moguće je i da je dio terapije koji je povezan uz smirivanje psihičkih simptoma u cijeloj priči bio dominantniji (teško je zaključiti koji je dio liječenja bolje pogodio - što bi se možda preciznije znalo da ste lijekove uzimalo odvojeno, odnosno controloc sam ili posljednja dva lijeka sama).
Opisane promjene na grlu nisu dovoljno specificirane, no pošto vam je postavljena dijagnoza kroničnog laringitisa odnosno faringitisa, najvjerojatnije je viđena tipična klinička slika - crvenija i podražena sluznica , jer da se radilo o bilo kakvoj sumnjivoj promjeni (sumnja na malignu bolest), bila bi učinjena dodatna obrada. Dakle, savjet je da učinite kontolni orl pregled i navedite poboljšanje smetnji po danoj terapiji, te ovisno o nalazu opet pokušate (za početak sam contorloc), kako bi se bolje diferencirao pravi uzrok smetnji. Nadam se da sam pomogao odgovorom, lijepi pozdrav!

Dommyy

07.11.2012. 14:25

Imam osjecaj knedle u grlu vec 3 tjedna. Grlo mi je crveno takoder imam cistu na krajnicima.Takoder i pritisak u plucima( kao da me peku)Pusim 3 godine. Da li to moze biti nekakav rak ili tako nesto? Hvala na odgovoru.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.11.2012. 12:15

Najvjerojatnije se radi samo o respiratornom infektu, posjetite svog doktora zbog odgovarajuće terapije.

mrkiade

10.11.2012. 02:20

poštovani,
prije 10 dana sam osjetio slivanje sluzi u grlo i zapusen nos, bio sam kod lekara, th je 5 dana amoxicilin, i to sam ispio. lakse disem kroz nos, ali je otalo slivanje sluzi niz grlo te osjcaj kao da imam nesto u grlu. kada gutam, kao da pljuvacka zastaje na tome gdje osjecam kao da ima nesto. najgore je kad legnem i navece.. sinoc me u pola 2 probudilo stezanje u grlu. najvise mi smeta taj osjecaj, nekasljem nikako, nisam pusac.
sta biste vi preporucili

vedrich

05.12.2012. 18:10

Poštovani....

imam 22 godine, a problem osjecaja knedle u grlu imam vec godinama, od adolescentske dobi, ako ne i mlađe dobi.... dok sam bila osnovna škola išla sam na pretrage i snimanja, ne znam kako se to stručno zove, ali se sjećam da sam dobila neku bijelu gustu tekućinu koju sam morala gutat u par navrata kada doktor kaže dok me snimao na rengenu... po nalazima je sasvim sve bilo u redu. Napravila sam alergotestiranja na štošta, također nije bilo nikakvih alergija, pretrage krvi uredne, osim ponekad malo povišen šečer koji kontroliram....
Nemam probem prilikom jela ili ispijanja tekućine, to i je zanimljivo, imam osjećaj knedle u grlu godinama, nekad zaboravim na njeg pa ne doživim, a nekad mi je toliko doživljaj izražen da imam osjećaj da ne mogu progutat vlastitu slinu, ali nikad nemam poteškoća s gutanjem hrane ili pića, to ide sasvim normalno.
Moja doktorica opće medicine misli da je to na psihičkoj bazi jer mi unazad par godina pojavili simptomi anksioznosti, pa ona misli da je povezano s time... Imam li razloga za neku veću brigu? Karcinom nečega nedaj Bože ili nešto ? I da, kao manja imala sam teške i česte upale grla, htjeli su mi vadit krajnike ali nisu iz nekog razloga kojeg se iskreno ne slećam.... uz taj osjećaj knedle nema nikakvih drugih simptoma, grlo ne boli i nije natečeno, ja osobno nekad imam osjećaj da je ta knedla u biti šlajm ili sekret iz sinusa, jer ujutro kad seprobudim nos mi je pun i začepljen jer stan u kojem živim ima izrazito suh zrak zbog kojeg imam i problem sa isušivanjem kože ....

Hvala na odgovoru, lijep pozdrav happy

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.12.2012. 12:50

Za Mrkiade:
Poštovani, postnazalna sekrecija je tipičan simptom upale sluznice sinusa i za njezino zaustavljanje nije dovoljan navedeni antibiotik. Naime, potrebno je uzimati antibiotik koji prolazi kroz koštanu barijeru uz dodatak malih doza kortikosteroida. Sluz koje se slijeva u donji dišni trakt izaziva posljedično upalu sluznice putem kojim prolazi, tj. ždrijela, grkljana, traheje, bronha itd.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.12.2012. 13:35

Za Vedrich:
Poštovana, u pravu ste , osjećaj knedle u grlu može biti uvjetovan sekretom iz sinusa koji se slijeva niz stražnju stijenku ždrijela, ali je teško vjerovati da to povlačite gotovo 10 godina bez ikakve obrade u tom smjeru. Gastroezofagealni refluks također može izazvati navedenu smetnju i veoma se često javlja u vrlo ranom djetinjstvu. Psihološki uvjetovan osjećaj knedle u grlu poznat je pod nazivom „globus hystericus“. Ako želite isključiti sinusnu etiologiju, svakako preporučujem CT sinusa u aksijalnom i koronalnom presjeku, a nije naodmet niti učiniti pregled gastroenterologa zbog isključivanja GERD-a.

deja-vz

13.01.2013. 16:55

Postovani,
Vec neko vrijeme imam osjecaj ko da mi je nesto u grlu te mi je nekako grlo jako suho. Uz to primijetila sam da svaki dan u obje nosnicne imam zasusenu krv i ako si pokusam obrisati nos pocinje mi teci krv. Ponekad imam osijecaj kao da mi se nesto slijeva iz nosa u grlo... kada navece legnem: krevet nakon par minuta osjecaj knedle u grlu nestane. Sta bi to moglo biti?? Hvala na brzom odgovoru!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

18.01.2013. 14:40

Poštovana, pregledom ždrijela može se odagnati sumnju u postojanje stranog tijela i vizualizirati ev. suhoću sluznice ili sasušen sekret. Slijevanje sekreta u grlo ukazuje na mogući kronični proces u sinusima, što se također može dokazati dijagnostičkim pretragama. Dilemu da li se radi samo o Vašem osjećaju ili stvarnoj, objektivnoj smetnji možete jednostavno riješiti ORL pregledom, nakon kojeg će biti odlučeno da li su potrebne daljnje dijagnostičke pratrage.

Filip125

25.02.2013. 14:15

Poštovanje,

već nekoliko mjeseci mi se konstantno skuplja šlajm u grlu. Nije da kašljem pa da iskašljavam, već se jednostavno skupi pretpostavljam iz sinusa pa ga moram izbaciti onako na silu što je već neugodno. Pušio sam par godina ali nikad previše, a zadnjih godinu dana sam prestao. Ima li to veze sa tim? Inače cijelog života se bavim sportom. zanima me vaše mišljenje i da li je potrebno otići doktoru.
Hvala Vam na odgovoru.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

28.02.2013. 11:40

Poštovani, iz vašeg opisa je razvidno da najvjerovatnije imate kroničnu upalu sinusa koju je preporučljivo zaliječiti zbog kasnijih neželjenih posljedica na donji dišni trakt.

Bipsi

27.04.2013. 21:40

Poštovana,

već par godina imam isti problem koji se povremeno javlja. Naime, osjećam knedlu u grlu, zapravo negdje između korijena nosa i grla. Često mi curi nos i imam učestalu potrebu izbacivanja sekreta. Ponekad imam problema s izbacivanjem, te mi se čini da to povećava ''knedlu''. To bi bilo još i najmanji problem da se nisu uz to javili i ostali simptomi. Kada uspijem izbaciti sekret u njemu se često nalaze crne mrlje. Ne pušim i ne sjedim u zagađenim prostorijama, pa ne znam odakle bi se mogle pojaviti takve mrlje. U zadnje vrijeme osim tih crnih mrlja primijetila sam da mi iz grla izlaze bijele grudice. Grudice su mekane i imaju jako neugodan miris. Taj miris se provlači u ustima svo vrijeme, pogotovo dok gutam, a najintenzivniji je kada je grudica najbliže izbacivanju iz grla. Ponekad to izbacivanje može trajati danima. Često osjećam neugodan zadah zbog toga, jako je neugodno i ne znam kako si pomoći.
Sve to traje nekih par dana, ponekad i tjedana i onda nestane-najčešće kad izbacim sve bijele grudice.

Već sam radila bris iz nosa i grla i nalazi nisu ništa pokazali. Budući da se s ovim problemom susrećem već godinama primijetila sam da mi se stanje pogoršava u proljeće, jesen ili kad sam pod povećanim stresom. Isto tako sam primijetila da bijele grudice ponekad lakše izbacim nakon konzumiranje određene hrane koju nisam već dugo konzumirala, ali problem je u tome da kad ponovno pojedem istu hranu više to ne vrijedi.
Isto tako, nedavno sam pila antibiotike za sasvim drugi problem i primijetila sam da se nakon toga stanje popravilo, ali samo nakratko, jer evo već mjesec dana nakon toga ponovno osjećam isti smrad, istu ''knedlu'', probleme s gutanjem i crne mrlje.

Nikada nisam imala problema s sinusima, polipima, žgaravicom i sličnim oboljenjima.

Rado bi saslušala Vaše mišljenje jer ne znam više kako si pomoći.

Unaprijed, puno hvala!