Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Osjecaj 'knedle' u grlu!


Autor Poruka

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.05.2013. 15:00

Poštovana, teško je postaviti dijagnozu bez prethodnog pregleda, ali grudice koje opisujete može biti detritus iz tonzilarnih kripta, učestali znak kroničnog tonzilitisa ili posljedica kandidijaze sluznice usne šupljine. Mekane su konzistencije, poput svježeg sira i neugodnog mirisa. „Knedla u grlu“ može biti psihološke etiologije, ali isto tako i posljedica stalne postnazalne sekrecije ili GERD-a. Tamni trag ispljuvka može biti trag stare krvi ili gljivične bolesti jezika, tkz. „lingue nigre“. Preporučujem specijalistički pregled koji će lako i brzo ustanoviti porijeklo navedenih simptoma.

vrkic

01.08.2013. 00:45

Postovana
Vec pet do sest dana imam problema sa grlom malo sam promukao te su mo prva dva dana grlo i nos bili puni sekreta a uz to i kaseljem te otezano disem dok je danas vec malo lakse ali i dalje me muci kasalj i promuklost . Molim vas reci te mi jesu to simptomi neceg opasnog ili je sto drugo

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.08.2013. 15:50

Poštovani, radi se najvjerojatnije o simptomima i posljedicama rinosinuitisa

kokalo

16.08.2013. 10:55

e iman pitanjeovo san sve procita i opet neman mira....iman osjecaj knedle u grlu ucestalo narocito kad mi je nos prehladen...(ne rjetko i kad nisam) donedavno je sve ok bilo sad mi se opet pojavilo moran strgat sa grlom ko da ocu nesto izbacit iz njega jednom jesam neku sluz ali to nekad zna bit nepodnosljivo po 20 minuta strsen grlon nebi li mi to saslo neman pojma sta je to......

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.08.2014. 16:50

Poštovani, radi se o postnazalnom sekretu iz nosa i sinusa koji se slijeva straga iz nosa u grlo.Nestaje sanacijom sinuitisa.

Oniram

18.01.2015. 21:05

Postovanje,

Prije tocno pola godine poceo sam osjecati knedlu u grlu,dosta vremena san to ignorirao ali na kraju sam se natjerao da odem na pregled kod doktorice opce prakse.Inace zivim u Njemackoj i jos nisam dobar sa jezikom ali sam joj objasnija da ima problem sa grlom,na prvi uvid vidila je da u mi krajnici jako uvecani i poslala me otorinolaringologu koji je je napravio diagnozu kronicna upala krajnika tonsillitis uzrokovana Epstein-Barrov virus (EBV) i savjtovao me je da ih kiruski ostranim.
Knedla u grlu je kostantna,od jutra do mraka,dok jedem i pijem dobro je jer osjecaj knedle nestane na kratko ali se opet vrati.spavam dobro i uz spavanje ne osjecam knedlu u grlu.
Krajnike sam na savjet doktorice ostranija iako nikad nisam osjecao smetnju u tom djelu nego nize,doktori u bolnici u potvrdili diagnozu i poslje operacije rekli da je dobro da sam ih ostranija.Par dana u bolnici nisam ojecao knedlu u grlu jer mi je grlo bilo nateklo zbog operacije,kako je oteklina padala tako sam ja imao iste simptome odprije.Sto mi je ciniti?po internetu citam stitnjaca,GERB,Cricopharyngeal Spasm(vratni misic) ili cak stres i psiha da su moguci uzrocnici.
Mogu li dobiti vas savjet sto mi je ciniti koji test napraviti?

LP happy

dina1987

05.02.2015. 10:10

Postovani, molim vas ako mi mozete odgovoriti radi cega je prisutan slajm u grlu koji stalno moram izbacivati jer me inace zulja u grlu? Providdan je i sluzav i to se desava kroz duzi vremenski period, bez kaslja, vec kada usmrknem on izadje na usta, izinjavam se na detaljima ali ne znan kako bih drugacije objasnila.Unaprijed hvala na odg.lp

ameliia

10.07.2015. 00:45

Molim Vas da mi kažete dali je moj problem vezan uz psihu ili se stvarno radi o problemu gutanja.
Zadnjih pet dana imam osjećaj kao da mi svaki zalogaj koji progutam stoji u grlu.
Ovako je sve počelo.. nakon partya na kojem sam popila malo više alkohola i popušila 5 cigareta ( inače ne pušim često, samo ponekad jednu ili dvije cigarete), počela sam štucati i to je trajalo pola sata. probala sam zaustaviti štucanje tako što sam disala kroz usta na dlanove i uspjelo je. Sutradan je sve bilo ok, i dan poslije. U međuvremenu sam pila hladne sokove, jela sladoled i počelo me malo boljeti grlo ali samo navečer pred spavanje. Sutradan sam nakon obroka osjetila kako mi ''zapada'' hrana u grlu. kašljala sam i kao prošlo je, popila sam vode, smirila se malo i bilo je bolje. mislim da mi je grlo bilo malo upaljeno jer je bilo crveno i pojavili su se mjehurici.
Od tada, svaki zalogaj koji sam stavila u usta osjećala sam kao da zapadne u grlu i to sad već traje pet dana. zadnja tri dana nisam ništa normalno pojela. jedem puding i kašice. sad me već i od toga hvata panika. unosim tekucinu ali oprezno. a čim probam pojesti nesto trvđe, tipa komadic kruha koji dobro sažvaćem i oprezno progutam, nažalost opet osjetim taj komadic u grlu. više neznam dali je to umišljeno ili stvarno zapada, ali nervira me i uspaničarim se. A gladna sam i ne osjecam se vise dobro. otišla sam kod doktorice dok me jos samo boljelo grlo i da spomenem malo sam onda i promukla al sad više nisam. koristim pastile ISLA i malo su ublazile ''upalu'' koja je bila blaga. Zanima me kako da se opustim i kako da se prestanem bojati svakog zalogaja jer vise nemogu izdrzati glad, a bojim se jesti.
i nakon pokušaja jedenja, gutanja.. imam tu KNEDLU U GRLU. a sad me vec strah i kašice jesti jr me i to počelo grebati i nervirati sad

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

15.09.2015. 20:35

Za Oniram: Poštovani, svakako bi trebali učiniti UTZ obradu štitnjače, te isključiti GERB i kronični sinuitis.Pretpostavljam da je ORL specijalista učinio i indirektoskopski pregled larinksa,te da je nalaz uredan.
Za dina 1987: Poštovana, sekret koji osjećate najvjerojatnije nastaje kao posljedica kronične upale paranazalnih sinusa, stoga bi trebalo dijagnostiku usmjeriti u tom pravcu.
Za ameliia: Poštovana, nema razloga za nervozu. Naše tijelo je razvilo obrambene reflekse zbog čega hrana prilikom gutanja ne može ući u dišni trakt, niti se može zadržati u dijelovima probavnog sustava, osim ako se ne progutaju nesažvakani tvrdi komadi hrane ili kost. Da bi sama sebe umirila, učinite RTG akt gutanja sa kontrastom koji će odagnati sve Vaše sumnje.

svirach

30.11.2015. 14:25

Poštovana,

zadnjih nekoliko tjedana imam osjećaj stranog tijela u grlu (nebi rekao knedle, više nekakvog trna). Zapravo, osjećaj je više nekakve ranice u grlu iz koje se osjećaj nelagode širi u vrat i u uho. Sve se to dogaša na desnoj strani vrata, u području rekao bih mandula (koje sam kao dijete vadio). Kada okrenem glavu na desno i izdahnem ili se zakašljem osjetim neki ružan okus u grlu koji kao da dolazi iz te "ranice". Molim za odgovor i zahvaljujem na istom.

Lijep pozdrav.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

13.12.2015. 18:50

Poštovani, izuzetno je teško postaviti sumnju na dijagnozu temeljem Vašeg opisa, stoga Vam preporučujem ORL pregled temeljem kojeg vrlo brzo možete saznati o čemu se točno radi I ima li razloga za zabrinutost.

ronnie160

22.02.2016. 12:50

Poštovani,

Prije mjesec dana zatvorila mi se desna strana grla. Otišao sam u bolnicu, dijagnosticiran mi je akutni tonzilitis te sam primao terapije penicilina. Nakon toga prešao sam na tablete Ospen. Međutim, nakon završetka terapije još uvijek imam osjećaj neke nelagodi u grlu. Bio sam kod liječnika opće prakse i on kaže da ne vidi da je išta upaljeno no ja svejedno imam taj neki čudan osjećaj. Nije to ništa strašno, mogu normalno jesti, piti, disati i sve ostalo no svejedno me brine. Postoji li mogućnost da nije zaliječeno u cijelosti ili je to više na psihičkoj bazi?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.03.2016. 20:20

Poštovani, ukoliko ste uzimali Ospen tbl standardnih 10 dana, nema razloga za brigu. Rekovalescencija kod svih osoba ne traje jednako dugo.

tgavran

01.04.2016. 17:40

Postovani,
Zivim u USA i radim kao vozac kamiona dugih tura. Imam 27 godina, 178/75. Posao je vrlo naporan i zadnjih godinu dana otkako to radim jako cesto budem budan i po vise od 24 sata a vozim po cca 15 sati dnevno tako da mogu reci da sam pod konstantnim umorom i stresom. Usput to je i jako puno sjedenja i neaktivnosti. Moj problem je poceo prije 2 mjeseca kada je preko noci jednom dok sam spavao temperatura u prostoru bila ispod nule. Tada me malo zaboljelo grlo i nakon par dana pojavio se slajm koji sam nastojao brzo izbaciti te sam nekoliko dana to forsirao i bilo je vise manje uspjesno. Nisam uzimao nikakve tablete. Osjecaj knedle u grlu imam zadnjih 2-3 tjedna. U donjem srednjem dijelu vrata povremeno osjetim neki pritisak i stalno pokusavam progutati slajm ili ga izbaciti no to je samo prozirna slina s povremeno gustim iscjetkom, nema standardnog zelenog slajma. Ponekad kad gutam osjetim kao da mi u grlu stoji mali komadic zelenog suhog slajma koji inace ponekad ljudi ispuhuju iz nosa.
Moram napomenuti da u zadnjih 5 mjeseci vozim kao team tako da gotovo svaki dan spavam par sati dok moj timski vozac vozi a posto su ceste svakakve necesto sam u neravnom polozaju (noge gore glava dolje) no to i ne primjecujem jer spavam. Ja pomalo sumnjam da je neki problem u tome jer sam za Uskrs bio kod kuce 4 noci na normalnom krevetu i stanje se pocelo poboljsavati ali cim sam se vratio u kamion i vec nakon prve noci krenulo se vracati. Sinoc sam pokusao spavati s malo podignutim jastuom dok sam se vozio i jutros mi se cini malo bolje.
Mozete li mi savjetovati sto bi najbolje bilo uciniti? Planiram otici k doktoru ali je to ovdje nenormalno uzimanje novaca pa bi se volio pripremiti na to na koje da pretrage odem. Ovi su ovdje takvi da ce napraviti pretrage svega i naplatiti to 10tis dolara bez problema.
Unaprijed hvala!

tgavran

01.04.2016. 22:30

Krivo sam napisao.. nerijetko sam u neravnom polozaju (noge gore glava dolje) odnosno to je gotovo svaku noc po par sati ovisno o cesti.
Da nadodam, ne osjecam nikakve smetnje dok jedem ili pijem, cak tada ni ne osjecam nikakav problem ali vec nakon par minuta osjecaj pritiska u grlu se vrati i krenem pokusavati progutati ili izbaciti to nesto. Pomislio sam da je mozda stitnjaca ali od svih simptoma vezanih za problem sa stitnjacom ja imam samo taj cudan osjecaj i vratu.
Unaprijed hvala! Pozdrav!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.04.2016. 03:20

Poštovani,po opisanim simptomima moglo bi se zaključiti da imate subakutnu upalu sinusa koja postaje „simptomatičnija“ tijekom spavanja u drenirajućem položaju. Naime, prirodna sinusna ušća najvećih / maksilarnih ili čeljusnih/ sinusa nalaze se pri vrhu sinusa, i zato u stojećem položaju, izlazak sadržaja iz sinusa nastaje tek kada je sinus u cjelosti ispunjen sadržajem. Prema tome, Vašim položajem tijekom sna sinusno ušće pomičete u niži položaj i time uvelike olakšavate dreniranje/ pražnjenje sinusa. Stoga su i simptomi izraženiji. Dijagnoza se može potvrditi CT –om sinusa, eventualno dodatnim uzimanjem bakteriološkog brisa epifarinksa i alergološkim testiranjem na inhalatorne alergene.

vekiot

11.04.2016. 13:15

Poštovani,

u zadnjih mjesec dana, al ne na svakodnevnoj bazi dešava mi se slijedeće.

Muči me slina, imam osječaj kao da me guši, da je ne mogu progutati. Izgleda je normalnog. U dva navrata me taj osjećaj probudio u noći sa strahom od gušenja.

Molim vas odgovor što se dešava ili koje pretrage trebam napraviti.

Hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

12.09.2016. 00:40

Poštovani, ništa se ne događa, primirite se, radi se samo o subjektivnom doživljaju.

neo5

22.10.2016. 13:00

Poštovani,

već duže vrijeme imam osjećaj da mi u grlu na lijevoj strani nešto stoji i to traje mjesecima, uz to prije dva mjeseca su mi se pojavile izrasline na grlu boje sluznice i oko krajnika i ne prolazi doktor opće prakse nezna šta je to njemu to nelici na nista opasno a meni to neizgleda normalno puno grlo izraslina da napomenem gledala sam slike na netu i nigdje nistam nasla takav slucaj nelici mi na kondilome dali trebam biti zabrinuta dali bi to mogo biti hpv u ustima mada nikada nisam imala nikakve oralne odnose ali sam prije par godina bila zaradena hpv-om nalazi papa testa su sada u redu i nije hpv i uz to nikakve odnose oralne nisam imala pa me zanima dali mogu tu opciju iskljucit dali je moguce da je to hpv iako kazem gledajuci slike to nisu bradavice kao sto bradavice izgledaju nego izrasline neke ima ih posvuda po grlu okruglog oblika radila sam bris grla na bakterije nema bakterija neznam sta da poduzmem dalje

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.11.2016. 17:05

Poštovana, promjene koje opisujete su najvjerojatnije ili nakupine limfatićnog tkiva zbog blizine nepčane i lingvalne tonzile ili okusne papile baze jezika. Točan odgovor možete dobiti nakon ORL pregleda.