Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ponavljajuće prehlade u cijeloj obitelji


Autor Poruka

valeto

02.12.2013. 16:10

Zadnjih godinu dana svi u mojoj obitelji, (ja i roditelji) imamo prehlade koje traju oko 1-2 tjedna, a ponavljaju se okvirno svaka 2 mjeseca.

Simptomi su uvijek više-manje isti: počne s peckanjem u grlu, pa bol pri gutanju, a onda se začepi nos, pa se cijedi iz sinusa u grlo i onda jedno tjedan-dva pušeš nos i kašlješ, pretežno suhi kašalj, moraš mirovati jer se od kretanja simptomi pogoršavaju i noću teško spavaš jer se budiš zbog kašlja ili začepljenog nosa. Bolest prolazi bez temperature.

Evo što sam ja do sad po tom pitanju radila:

- kod doktorice opće prakse grlo se nikad nije činilo crveno i upaljeno. Svejedno je rađen bris na streptokoke, koji je bio negativan.
- krvna slika bila je normalna (ništa nije upućivalo ni na upalu ni na alergiju)
- zadnji test na inhalatorne alergene radila sam prije nekih 5 godina, no bio je potpuno negativan.
- neko vrijeme sam uzimala rinolan (propisala mi ga je doktorica ljetos za slučaj da se radi o alergiji) no nije bilo nikakvog efekta, svejedno sam se opet razbolila.
- kako sam u međuvremenu imala problema i s jednim zubom koji je natekao, pila sam klavocin. Nateknuće zuba konicidiralo je s prehladom, pa se sumnjalo da je možda povezano sa sinusima. Ne znam je li klavocin imao efekta, jer prehlada ionako prođe za tjedan-dva dana.
- radila sam RTG sinusa, koji nije pokazao nikakve abnormalnosti
- išla sam kod otorinolaringologa, koji je ustvrdio da imam hiper-reaktivnu sluznicu nosa i propisao mi sprej Nasonex. To je bilo prije dva mjeseca, kad sam zadnji put imala prehladu.
- i tako, zadnja dva mjeseca koristim nasonex i svejedno sam sad opet bolesna s istim simptomima, uz jednu razliku, da ovaj put imam mokri, a ne suhi kašalj, i iscjedak je žut, a ne bijeli.

Sad sam već doista isfurstrirana jer imam dojam da svi ti odlasci doktorima nisu doveli do nikakvih korisnih zaključaka. Sve se nekako svodi na konstataciju da moram ojačati imunitet, što je doista lakše reći nego učiniti (ja ionako već sad uzimam sve moguće vitamine trudim se konzumirati što više voća, pogotovo agruma).

Kopka me kako to da se svaki put razbolimo svi troje u kući? Ja mislim da je to ipak indikacija da se radi o nekakvoj realno potentnoj zarazi, a ne samo o mom slabom imunitetu i hiper-reaktivnoj sluznici.

Moji roditelji nisu prolazili medicinsku obradu kao ja (ne vole ići doktorima), no simptomi su im uvijek isti kao i meni i uvijek oboljevamo od prilike u isto vrijeme, jedan za drugim. Ja ne pušim, no oni da, pa je kod njih obično malo intenzivniji kašalj, a kod mene malo intenzivniji iscjedak iz nosa. Svi troje imamo izvađene mandule.

Ne znam može li se uopće ustanoviti što je točno iza tih oboljenja? Pretpostavljam da je nekakav rinovirus ali zaboga kakav je to virus koji se vraća svaka dva mjeseca, bez obzira na godišnje doba, bez obzira grijemo li ili radi klima ili imamo sve prozore otvorene jer je lijepo vrijeme… je li moguće da svi troje imamo tako bijedan imunitet? I uostalom, zar se to ne bi trebalo vidjeti na krvnoj slici?

Znam da "prehlada bez temperature" zvuči trivijalno, ali ipak je to nešto što te svakih par mjeseci na tjedan-dva izbaci iz takta i onesposobi za normalan rad i funkcioniranje. I tako već godinu dana, ne znam dokle će to tako i stvarno više ne znam što da radim.

Pa eto da i vas pitam za mišljenje - imate li vi možda neku ideju za pretrage koje bi mogle biti korisne, a koje još nisam radila? Neke daljnje korake koji bi se mogli poduzeti?

Zahvaljujem unaprijed,

Valentina

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

08.01.2014. 14:50

Poštovana, razumijem Vašu brigu i nezadovoljstvo zbog ponavljajućih smetnji svih članova obitelji koje ne pokazuju tendenciju regresije. Iako ste pretpostavili da se standardnim krvnim pretragama može dobiti uvid u stanje imunološkog sustava, u stvarnosti je potrebno učiniti pregled kod kliničkog imunologa koji će vjerovatno zatražiti imunoelektroforezu serumskih proteina, te ostale potrebne pretrage. Ukoliko spec. imunolog smatra potrebnim, može Vas uputiti i spec. za zarazne bolesti zbog mogućih seroloških pretraga.