Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pulsiranje u uhu


Autor Poruka

emperatriz

27.06.2012. 11:30

Poštovani, zadnjih par dana prije spavanja,kad legnem,osjećam pulsiranje u lijevom uhu,kao da mi srce kuca u lijevom uhu,inače nemam drugih tegoba,tlak mi je u redu,imam 27 godina,trebam li se brinuti? Hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

01.07.2012. 21:45

Poštovani,
pulsiranje koje opisujete definiramo kao šum u uhu ili tinitus. U Vašem slučaju, radi se vjerovatno o objektivnom šumu koji se može registrirati mikrofonom umetnutim u zvukovod. Ishodište objektivnog pulsirajućeg šuma je uvijek izvan uha i u najvećem broju slučajeva vezano za disfunkciju većih krvnih žila glave i vrata. Arterijski uzroci pulsirajućeg tinitusa mogu biti arteriovenski shantovi, arterio-arterijske anastomoze i intraluminalne nepravilnosti karotidnog sustava. Rijetko se uzrok nalazi u procesu koji je smješten unutar temporalne ili sljepoočne kosti. Prilikom postavljanja dijagnoze, potrebno je učiniti dopler evaluaciju većih krvnih žila glave i vrata, te CT temporalne kosti.

emperatriz

08.07.2012. 20:05

Hvala na iscrpnom objašnjenju.Kojem specijalistu da se obratim jer bi išla privatno na pregled?Hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

12.07.2012. 15:05

Poštovana,
s Vašim smetnjama najbolje se obratiti ORL specijalisti sa užom specijalizacijom iz audiologije. Osobno imam status užeg specijaliste audiologa, kao i užeg specijaliste plastične kirurgije glave i vrata, ali slobodno se možete obratiti svim kolegama sa navedenom užom specijalizacijom u HR.