Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sinusi???


Autor Poruka

mia

01.10.2003. 09:26

Zadnjih godinu - dvije imam stalno ili vrlo cesto curenje iz sinusa niz grlo, ujutro izbacujem manje ili veće gnojne čepove. Prošlog novembra sam nakon uzimanja baktrima, ceporeksa i amokscilina najzad snimila sinuse, uočena je upala i propisan mi je pencilin 10 dana i nakon toga ekstencilin. Cijelo vrijeme imam smetnje sa grlom, više ili manje nadraženo ždrijelo i vrlo, vrlo česte afte u ustima. Nakon terapije bio je kratak "čist" period pa onda opet ... ništa posebno ali nekakva tromost, lagani pritisak na oči ... Istu terapiju sam ponovila u aprilu da bi u avgustu opet bila potpuno iscrpljena, mutna ... temperatura poslije podne, oko 37,5, tromost, afte, ždrijelo ... i stalni sekret. Nakon mora i odmora je bilo malo bolje i onda su mi jedno jutro izašli krvavi ugrušci i čista tamno crvena krv. (Već sam uvježbala da ujutro "povučem" sadržaj i izbacim). To se dešavalo neko vrijeme (par sati ) i onda je bilo potpuno stalo.
Da li je ova krv dobar ili loš simptom?
Da li je dijagnostika ultrazvukom dovoljno dobra (jer kod nas postoji jedan privatni doktor koji se time bavi a ja želim da uskoro zatrudnim)?
Postoji li neka preporuka, sada pred zimu kada evo, vidim opet počinje.
Hvala

prof.dr. Željko Bumber

10.10.2003. 13:31

obzirom da niste trudni moguća je obrada i rendgenom a ne samo ultrazvukom . Ultrazvuk je odlična metoda kod prvog pregleda no ne koristi se šire. Bolji je prikaz rtg i CT.
Osim navedene obrade predlažem bris nosa i ždrijela bakteriološki.
Krv koju navodite u sekretu iz nosa znak je agresivnije upale.