Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sinusi i inhaliranje


Autor Poruka

slobodan

13.10.2003. 00:47

Doktore,imam 35 godina i radim terenski posao,tj.cesto sam na zdravom planinskom vazduhu.Problem postoji od ranije,ja ga nisam nikada lecio,ali sada je postalo ozbiljnije.Da ne zaboravim dosta vasih odgovora sam procitao,ali o inhaliranju povodom sinusa nisam nasao nista.Elem,imam ceste glavobolje u korenu nosa i pritisak oko ociju,ponekad je to neizdrzivo.Nisam nikada vrsio ORL pregled (vi preporucujete),oticicu uskoro,zgog sebe.
Veceras mi se ponovila glavobolja i ja sam na predlog supruge uradio inhalaciju na starinski nacin,tj. serpa pune prokljcale vode sa malo kamilice i zalfije,prekriven peskirom u vremenu od 15 min. i da znate da mi je veoma pomoglo.Glavobolja mi je prestala i nos mi je cist.
Sem sto moram ici na ORL pregled,da li se vi slazete da nastavim sa inhaliranjem ili...?
Predlozite nesto,unapred HVALA

prof.dr. Željko Bumber

14.10.2003. 18:36

Inhalacije tople kamilice i zalfije glavom koja je prekrivena ručnikom iako se rade na stari način imaju dvije dobre uloge- zagrijavanje lica i predjela čela što može pomoći otvaranju sinusa a drugo unošenje vlažnog zraka u nos i donekle sinuse.
Same inhalacije najčešće nisu dovoljne ,pogotovo ako je nos zatvoren pa disanja kroz nos i nema. Potrebno je učiniti ORL pregled , ultrazvuk i rtg sinusa i potom odrediti terapiju.