Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


začepljena nosnica


Autor Poruka

bella555

01.12.2009. 19:05

Poštovani,
prvi put sam operirala nos 2000.g sa dijagnozm deviatio et subluksatio septi nasi jer mi je nos stalno bio začepljen i nisam mogla disati. Usto mi je u nosnici bila tvrda kvržica za koju je liječnik rekao da je poslijedica djelomičnog loma nosne pregrade. Operacijom mi je to uklonjeno i mogla sam disati. Međutim nakon 2 godine meni su se javili isti problemi sa začepljenošću nosa. Nekada su mi obje nosnice bile začepljene, nekada samo jedna, a rijetko ni jedna. Opet sam otišla otorinolaringologu i 2006.g operirala sam se po drugi put (dg. deviatio septi nasi) i normalno disala oko godinu i pol. Sada opet imam iste simptome, dakle začepljene nosnice (najčešće mi je začepljena jedna) i to mi smeta. Ponekad ako duboko ne udahnem na usta imam osjećaj da nemam dovoljno zraka u plućima. Ne znam da li je to povezano sa problemima s nosom i zanima me da li je moguće operirati nos, a da mi se simptomi ne vraćaju?

Domagoj Parazajder, dr. med.

06.12.2009. 14:15

Sve ovisi o nalazu u nosu; ukoliko je nosna pregrada medipononirana (u sredini), neće raditi probleme s disanjem na nos. No, upalna stanja sinusa, alergije, raznih drugi rinitisi... mogu raditi opstrukciju u nosu. Potreban je orl pregled, rinomanometrija (pretraga koja utvrđuje prohodnost nosa), te sukladno nalazu i terapija (koja može biti konzervativna ili pp kirurška - mukotomja nosnih školjki...), sve ovisno o nalazu.
Lijep pozdrav!