Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 880 | Broj poruka: 2571

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Čudni problemi nakon punjenja kanala


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Transform

13.09.2013. 14:00

Poštovani,

priča počinje još prošle godine kada mi je doktorica ostavila otvoren zub zbog kasnijeg punjenja. Kako sam se morao preseliti, zub nije odmah stavljen na liječenje i došlo je do gnojne infekcije. Iscurilo je oko pola nokta gnoja. Nakon toga rađeno je čišćenje i punjenje kanala te je time jedno vrijeme sve bilo u redu. No, nakon 4 mjeseca od punjenja kanala počeli su bolovi u zubu. Tupa, kopkajuća bol koja je započinjala naglom promjenom vremena, trajala 3-5 dana i onda je sve opet tjednima bilo u redu. Obratio sam se doktorici i napravio snimku zuba, no ona je rekla da se upala povlači i da bi sve trebalo biti u redu. Dala mi je Klavocin antibiotike i sve je bilo u redu oko 4 tjedna, sve do prekjučer kad je dolaskom naglog zahladnjenja zub opet počeo jako boljeti. Zubno meso iznad tog zuba je gnjecavo i nije kao zubno meso nad ostalim zubima.
Što učiniti s tim zubom

Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

20.11.2013. 10:45

Poštovani/a

Potrebno je odlučiti dali zub ima budučnost. Ako da treba napraviti adekvatnu reviziju punjenja kanala, ako ne zub treba izvaditi.

malamarijana

24.01.2015. 19:45

Postovanje!
evo ovako,prekjucer mi je radjena endodoncija na gornjoj ljevoj 4.kanali su napunjeni i zub pruvremeno zatvoren.isti dan popodne pocinju spontani bolovi,jucer sam bila u zubara i rekla je da je bol zato sta je zagriz visoko i onda je to malo izbrusila i poslala me da slikam zub,sto sam odma i napravila i na sliki se vidi da su kanali malo prepunjeni.rekla mi je da bi se tribalo smirit kroz dan.Naime,meni se jutros upalilo meso iznad zuba,sve je crveno i ne pomaze ni brufen od 400 i 600.E sad sta da radim,dal da cekam pon.dok ne odem u nje posto je vikend ili na hitnu.Mogu li nastat kakve komplikacije i sto se dalje radi u ovakvim slucajevima.
unaprijed hvala na odgovoru!

Dean Cekić, dr. med. dent.

28.01.2015. 22:25

Poštovana,

Malo kasnim s odgovorom.

Ovakva rekacija nakon punjenja kanala je normalna, te je potrebno uzimati lijekove protiv bolova i ponekad antibiotik (to odlučuje liječnik)
Proći će za nekoliko dana.

1234bbb

19.03.2015. 10:15

Poštovani,također imam slične probleme.
Rađen mi je ex nerve na jednom zubnom kanalu gornje desne petice,očišćen i stavljena ispuna.Zadnji put je bila internica i kad je provjeravala endo. iglicama ima li gnoja nisam ništa osjetila (već za radila zahvat pa znam proceduru),jedino me malo na drugom mj. zabolilo kad je punila.Međutim nakon punjenja kanala imala sam osjećaj kao da je nabijen,prepunjen,u nedostatku bolje riječi,bilo mi je nezgodno zagristi. Dan poslije,pa evo do danas tjedan dana, na prekide osjećam pulsiranje,posebno ako imam stisnut u vilicu ili slučajno zagrizem na tu stranu (a opet nije uvijek). Vidim kao neko sivu nit s jedne strane zuba koja malo boli ako dotaknem (morala sam poput brufen)
Nisam imala prije ovih problema,pa ne znam je li normalno,hoće li stati jer termin je tek 2.4.,pa da odem kod doktorice ili se ponovo razvija upala?

Dean Cekić, dr. med. dent.

19.03.2015. 18:45

Poštovana,

bol na pritisak, nakon punjenja kanala je standardana komplikacija zahvata i trebala bi proći u roko od 7 dana.
Ako se nastavi, nazovite kolegicu.

Misa88

04.05.2019. 10:35

Kanali su mi punjeni prije otprilike 3 mjeseca, a zub me još uvijek boli na pritisak, i to ne kad zvacem hranu (možda nekad, ali vrlo vrlo rijetko), ali kad jezikom ili prstom dotaknem onda boli. Treba li uciniti reviziju ili je to normalno?

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.05.2019. 13:50

Poštovani/a

Prva prognoza uspješnosti liječenja zuba, se u principu, daje nakon minimlno 6 mj. i nakon rtg snimke.

marijana1209

05.06.2019. 17:35

Poštovani,

prije 8 dana su vađeni živci na gornjoj desnoj 8ici. Dan poslije kanali su napunjeni. Zub je bio miran par dana, no zadnja 3 me jako boli na toplo i hladno, na pritisak i zagriz ne.

Je li to normalna reakcija s obzirom da je zub bez živca? Je li moguće da mi taj zub reagira od prehlade/sinusa jer sam trenutno prehlađena.

Hvala na odgovoru.

Dean Cekić, dr. med. dent.

13.06.2019. 14:40

Poštovana,

zub koji ima punjene kanale, ne može reagirati na hladno, osim ako slučajno nije ostalo nešto vitalne pulpe što je jako malo vjerovatno.
Pretpostavljam da Vas boli drugi zub, a da se bol reflektira u osmicu.

Shinelikeadiamond25

27.11.2019. 14:50

Pozdrav! Prosli tjedan je zavrsilo "lijecenje" zuba, odnosno nakon nekoliko lijekova, slikanja zubi, vadenja zivaca i punjenja kanala proces je zavrsio. E, sad. Iako zubarka kaze da su kanali bili lijepo prohodni i vidljivi i da su skroz ocisceni, ja i dalje osjetim bol u zubu u nekim momentima. Isto tako, prilikom zadnjeg ciscenja kanala gurajuci one 'federe' za ciscenje mene je zabolilo kad bi dosla s njime do kraja. Je li moguce da je ostalo zivca u njima ili je to bol izazvana tim federom? I sada nakon sto je zub zatvoren osjetim laganu bol na npr. hladan zrak.

Dean Cekić, dr. med. dent.

01.12.2019. 11:30

Poštovani/a

bol zuba nakon punjenja korijenskih kanala je normalna još nekoliko dana tj. tjedana.
Zub u takvim situacijama boli na pritisak.
Bol prilikom instrumentiranja kanala, je također normalna(ako se zahvat ne radi pod anestezijom).
Tada boli tkivo iznad/ispod vrha korijena zbog mehaničke iritacije.
Bol na hladno, koju opisujete nije moguća kod zuba u kojem ne postoji tkivo zubne pulpe.
Prdpostavljam da Vas na hladno boli neki drugi zub i da se ta bol reflektira u ovaj liječeni.

NySa

01.05.2021. 23:10

Postovani, prije dvije godine radjeno je ciscenje kanala na donjoj sestici u Americi. Endodent je preporucio da odmah po povratku kuci stavim navlaku, jer je zub imao veliko punjenje i prije, a imam i nepravilan zagriz i stiscem zube kad sam pod stresom. Nakon povratka kuci, neka 4 mjeseca poslije ciscenja, imala sam cudan osjecaj, ne bol, nego jednostavno kao da osjetim neku osjetljivost zuba. Uradjen je i 3d snimak i nista se nije vidjelo. Kad su mi oblikovali zub zbog navlake, nista nisam osjecala. Stavljena mi je navlaka, zub ne boli na hladno, ni na toplo, niti kada jedem, ali se taj osjecaj osjetljivosti zadrzao...recimo, ako predjem prstom preko zuba, ne osjetim bol, ali tacno osjetim kako prelazim preko zuba, za razliku od ostalih zuba. Prije 7 dana slucajno sam dok sam prala lice osjetila bol skroz na dnu vilice na pritisak, samo na jednom mjestu. Opet su mi slikali i vidjeli zatamljenje oko vrha korijena. Kazu da je zub dobro napunjen, skroz do kraja, ali ako se upala krene siriti da ce se zub morati vaditi. S obzirom da me zub ne boli bez dodira, predlozili su da sacekamo par mjeseci i da pratimo. Ne predlazu reviziju punjenja, jer kazu da to nije problem. Ja sam uplasena, jer sam prije par godina tako izgubila zub koji je lijecen, ali tada kanali nisu bili ocisceni do kraja, infekcija je otisla dalje i nije bilo spasa. Sada sam zbunjena, ako su kanali dobro napunjeni, kako se ovo desilo? Strah me i cekati, da se upala ne prosiri.

Dean Cekić, dr. med. dent.

10.05.2021. 20:50

Sve što ste opisali je standardno. Samo nastavite pratiti upute svog liječnika.