Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Čudni problemi nakon punjenja kanala


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

InesInes

26.03.2022. 21:00

Poštovani
Zanima me vaše mišljenje o slijedećem problemu.
U pitanju je gornja trojka.Zub je pukao i osjetila sam gnoj u ustima. Stomatolog ga je više puta zatvarao i ponovno otvarao jer kad se zub zatvori,nakon par dana kreće jaka bol i osjećaj "žuljanja" u zubu.Također zubno meso iznad zuba je konstanto otečeno i bolno na dodir.Nedavno sam promijenila stomatologa koji je zub slikao i napravio punjenje kanala.Znam da je bol nakon punjenja normalna,ali od toga je prošlo 3 tjedna,a zub me jučer ponovno počeo boliti,meso oticati..bol je stalno prisutna, uzimam analgetike i zub je osjetljiv na hladno,a bol popušta kada držim hladnu vodu ili led na zub.Možete li mi reći da li je moguće da zub sada reagira na punjenje ili bih se ponovno trebala javiti stomatologu?
Lp

Dean Cekić, dr. med. dent.

30.03.2022. 23:15

Poštovana,

situacija koju opisujete svakako nije normalna.
Simptomi koje ste naveli sugeriraju više različitih dijagnoza koje nikako nemogu biti istovremeno prisutne na istom zubu.
Pretpostavljam da Vas boli barem dva zuba, a bol se preklapa pa Vam se čini da boli jedan.
Posjetite svog doktora.q

Zeljka994

26.06.2022. 11:05

Postovani,

U drugom mjesecu je krenulo s jakom boli u sedmici, za koju moja zubarica uporno tvrdi da je osmica i da mi je sedmica vadena iako nisam nikad vadila nijedan zub.

Zapocelo je stavljanjem lijeka u zub. Nakon prvog stavljanja lijeka bol je nestala nakon dva tri dana kako mi je i bilo receno. No kad sam dosla kod nje, ustanovila je da je lijek umrtvio samo pola zivca, i da jos jednom moram proci lijek. Taj put bol nije prestajala ni nakon tjedan dana, pa mi je odlucila izvaditi lijek, ostaviti otvoren zub te dati antibiotik. Nakon mjesec dana, i vise, dodem ponovno, i tada mi stavi lijek koji ovaj put upali.

Sljedeci posjet mi pocinje sa ciscenjem kanala. I to vrlo intezivno jer, po njoj su kanali veoma uski i jedva je uspjela doprijeti do kraja samog kanala. Cackala je po tim kanalima jako i dugo, barem tri, cetiri posjeta. Nakon jednog od posjeta zub mi se poceo lagano klimati sto joj dam na znanje jer se uplasim na sto ona odgovori da je normalno zbog velikog upalnog procesa kod samih korijena. Nakon ciscenja taj put, zub se primiri, prestane se klimati nakon dan dva.

Jos jedan posjet za ciscenje. Medutim, nakon tog intezivnog ciscenja kanala zub se pocne klimat puno jace, i bez prestanka. Opet joj napomenem na sto ona ustanovi da se zub zaista jako klima no da bi ispuna mogla rijesiti problem. Opet govori kako je to zbog upalnog procesa oko kanala u zubnom mesu. Tu kaze i kako su kanali dosta kratki pa da je i do toga mozda.

Odradeno sve do kraja, od svega toga do danas je proslo cca mjesec i pola, do dva max, medutim, zub se i dalje klima, nekad jace, nekad slabije. Imam osjecaj da mi je zubno meso izmedu tog zuba i zuba do nateceno i ponekad zna smetati. Kad jedem na njega, nekad je sve u redu, no nekad me smeta, cak lagano boli, i ne mogu nego jesti na drugu stranu. Po njoj treba proci 2 do 3 mjeseca da bi se vidio pravi rezultat i dogovor je da cemo sacekati do jeseni da vidimo idemo li na opciju vadenja ili ce biti u redu.

E sad, s obzirom da sam vec jednom u zivotu prosla ciscenje kanala i da je nakon toga bilo apsolutno sve u redu, i da nije bilo klimanja, mene brine da je ona tim intezivnim ciscenjem kanala meni, zapravo, unistila zub i da mu nema spasa nego vadenje. Bojim se da sansa da ce se sam od sebe prestati klimati ne postoji.
Da napomenem, nakon zavrsenog procesa poslala me slikati zub te je preko slike ustanovila da je ispuna u redu. Pretpostavljam da bi vidjela na slici da je zub napuknut ili puknut.

Toliko sam ocajna da mi dode da sama uzmem antibiotik koji imam i pocnem ga piti kako bi se, mozda, ta upala koju ona spominje stalno, povukla i kako bi se zub prestao klimati.

Molim Vas Vase misljenje te postoji li zaista sansa da ce sa zubom biti sve u redu, ili je nakon ovoliko vremena jasno da mu vise nema spasa?

Hvala unaprijed

Dean Cekić, dr. med. dent.

27.06.2022. 21:05

Poštovana,

Bez sve potrebne dijagnostike i kliničkog pregleda, svaki moj odgovor, na Vaše pitanje bi bio krivi.